Statistika, Vaikai/šeima, Vaikų sveikata

Saldžių gėrimų spąstai: ar juos vartodami didiname riziką susirgti vėžiu?

Prancūzijos mokslininkų teigimu, vartodami daug cukraus turinčius gėrimus, tarp kurių – sultys ir vaisvandeniai – galime susidurti su didėjančia vėžio rizika, rašo BBC.

Paryžiaus Sorbonos universiteto mokslininkų komanda įžvelgė sąsają tarp cukraus kiekio kraujyje ir grėsmės susirgti vėžiu. Tiesa, tai tik pirminės įžvalgos ir mokslininkai planuoja imtis tolesnių tyrimų.

Mokslininkų teigimu, didesnė tikimybė susirgti vėžiu atsiranda tiems, kurie vartoja daug cukraus turinčius gėrimus. Jais laikomi tie, kurių sudėtyje yra daugiau nei 5 proc. cukraus, tarp jų – vaisių sultys (netgi tos, kuriose nėra pridėtinio cukraus), vaisvandeniai, saldūs pieno kokteiliai, energiniai gėrimai bei kava ir arbata su cukrumi. Mokslininkų komanda taip pat tyrė dietinius gėrimus, kurie dažniausiai žymimi nulio kalorijų ženklu ir yra pagardinami tik saldikliais. Pastebima, kad tarp šių gėrimų ir vėžio atvejų sąsajos nėra.

Tyrimas parodė, kad išgėrus papildomus 100 mililitrų daug cukraus turinčių gėrimų per dieną – apie dvi skardines per savaitę, – rizika susirgti vėžiu išauga 18 proc. Tarp tūkstančio tyrime dalyvavusių žmonių buvo užfiksuoti 22 vėžio atvejai. Pasak mokslininkų, jeigu šie asmenys išgertų dar 100 ml saldžių gėrimų per dieną, per penkerius metus iš tūkstančio žmonių vėžys būtų diagnozuotas 26-iems.

Pasak Prancūzijos mokslininkų, nors pastebima sąsaja tarp užfiksuotų vėžio atvejų ir cukraus kiekio kraujyje, dėl vėžinių susirgimų gali būti kaltos ir saldžiuose gėrimuose esančios cheminės medžiagos.

Ar reikia baimintis cukraus?

Ankstesni tyrimai parodė, kad daug cukraus turintys gėrimai gali skatinti kraujagyslių ligų, antsvorio ir diabeto atsiradimą. Naujas tyrimas suteikia pagrindo manyti, kad į šį ligų sąrašą gali būti įtrauktas ir vėžys. Vis dėlto tam reikalingi nuodugnesni tyrimai.

Mokslininkai idėją apmokestinti daug cukraus turinčius gėrimus laiko sveikintina. 2018 m. Didžioji Britanija įvedė cukraus mokestį gamintojams, kurių gėrimuose yra daug cukraus.

Patys gamintojai neigia tokias mokslininkų įžvalgas ir tvirtina, kad pavojaus sveikatai nėra.

Informacijos šaltinis:

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.