Vaikai/šeima, Vaikų sveikata

Mokslininkai įvardijo medaus naudą sveikatai

Medus veikia priešuždegimiškai ir turi gydomųjų savybių.

Medus yra natūralus saldiklis, naudingas sveikatai, pavyzdžiui, palengvinantis kosulį ir gydantis sezonines alergijas.

„Medus yra saldus skystis, kurį bitės gamina iš gėlių nektaro. Žmonės visame pasaulyje jau tūkstančius metų liaupsina medaus naudą sveikatai“, – rašoma „Medical News Today“.

„Šiuolaikinis mokslas randa įrodymų, patvirtinančių daugybę medaus panaudojimo būdų.“

Nors medus turi naudos sveikatai, jis yra natūralus cukrus, todėl svarbu jį vartoti saikingai.

„Deseret News“ įvardijo penkias medaus naudą sveikatai ir skirtumus tarp žalio ir pasterizuoto medaus.

Neapdorotas ir pasterizuotas medus

Žalias medus nekaitinamas, todėl jame išlieka daugiau maistingųjų medžiagų, pavyzdžiui, antioksidantų ir vitaminų, kurie suteikia medui daugiau naudos sveikatai.

„Žalias medus gaunamas tiesiai iš bičių korių. Paprastai bitininkas medų tik perfiltruoja, kad pašalintų smulkias daleles, įskaitant žiedadulkes, bičių vašką ir negyvų bičių dalis“, – teigiama ataskaitoje.

Pasterizuojant medų, jis kaitinamas iki maždaug 160 laipsnių temperatūros. Šis procesas suteikia medui skaidresnę ir lygesnę išvaizdą, pailgina jo galiojimo laiką ir dėl jo medus lėčiau kristalizuojasi, pranešė „Verywell Health“.

Pasterizuojant prarandama dalis natūralių meduje esančių maistingųjų medžiagų, kai medus yra veikiamas karščio. Abi medaus rūšys yra naudingos, tačiau neapdorotas medus turi daugiau privalumų.

Priešuždegiminės ir antioksidacinės savybės

Meduje gausu maistinių medžiagų, įskaitant antioksidantus, polifenolius, magnio, kalio ir priešuždegiminių savybių.

„Be to, kad medus naudojamas kaip natūralus saldiklis, jis naudojamas kaip priešuždegiminė, antioksidacinė ir antibakterinė priemonė. Žmonės paprastai vartoja medų per burną kosuliui gydyti ir lokaliai – nudegimams gydyti ir žaizdoms gydyti“, – teigiama Mayo klinikos straipsnyje.

Dėl to, kad medus yra natūralus antioksidantų šaltinis, „Pharmacognosy Research“ apžvalgoje teigiama, kad reguliarus medaus vartojimas gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, virškinamojo trakto ir nervų sistemos sveikatai.

Padeda gydyti žaizdas ir nudegimus

Medų galima naudoti vietiniam įpjovimų ir žaizdų gydymui. Žurnale „Pharmacognosy Research“ paskelbtoje mokslinėje apžvalgoje teigiama, kad medus naudingas žaizdoms gydyti dėl savo priešuždegiminių, antibakterinių ir antioksidacinių savybių.

„Medus jau šimtmečius naudojamas žaizdoms gydyti, o kai kurios medaus rūšys, pavyzdžiui, vaistinis medus, dėl savo antimikrobinių savybių ir skatinančio gijimą turi potencialo gydant žaizdas“, – AARP sakė „Top Nutrition Coaching“ vyriausioji registruota dietologė Džordana Hil (Jordan Hill).

Tyrimo metu nustatyta, kad medus dalinio storio nudegimus užgydo maždaug 4-5 dienomis greičiau nei įprasti tvarsčiai. Tyrėjai pažymėjo, kad medus taip pat veiksmingai gydo žaizdas, užsikrėtusi po operacijos.

Gali pagerinti širdies sveikatą

Žurnale „International Journal of Environmental Research and Public Health“ paskelbtoje apžvalgoje teigiama, kad reguliariai vartojant medų galima sumažinti kraujospūdį, reguliuoti širdies ritmą, padidinti riebalų kiekį ir užkirsti kelią sveikų ląstelių žūčiai.

Žurnale „Clinical and Experimental Hypertension“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad lengvas ar vidutinis medaus vartojimas susijęs su mažesne aukšto kraujospūdžio rizika.

Be to, meduje yra priešuždegiminių ir antioksidacinių junginių, kurie apsaugo nuo aterosklerozės, teigiama žurnale „Nutrients and Atherosclerosis“ paskelbtame tyrime.

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.