Receptai, Vaikai/šeima

5 vasariški glotnučių receptai: palanku suaugusiųjų ir vaikų imuniteto stiprinimui

Žinoma, kad per dieną patartina suvalgyti ne mažiau kaip 5 porcijas vaisių ir daržovių, tačiau daugeliui vaikų, o ir daliai suaugusiųjų kartaistai būna sudėtinga užduotis.

Tam puiki ir sveika alternatyva galėtų būti vaisių arba daržovių glotnučiai. Šiekokteiliai tampa ypač gaiviu ir maistingu pasirinkimu vasarą – juos galima rinktis vietoje pusryčių ar kaip priedą prie kitų patiekalų.

Be to, glotnučiai yra maistingas produktas, kuriame gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, baltymų ir sveikųjų riebalų. Tačiau, pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, glotnutis neturėtų tapti vienintele vartojama vaisių ar daržovių forma

Neturėtų pakeisti pagrindinių dienos valgymų 

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, glotnutis – tai puiki galimybė žmonėms, kurie valgo mažiau vaisių ir daržovių į savo racioną įtraukti šias produktų grupes.

„Glotnučius reikėtų vartoti atsižvelgiant į dienos vaisių ir daržovių normą ir tos normos neviršyti. Jeigu tai vaisių glotnutis, juo galima mėgautis maždaug kartą dienoje. Daržovių glotnutis gali būti vartojamas ir dažniau.

Tačiau jis neturėtų tapti vienintelevartojama vaisių ar daržovių forma“, – perspėja E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, ypatingo pranašumo prieš natūralias sultis glotnučiai neturi: „Tai truputėlį daugiau skaidulų turintis produktas ir iš didesnio produktų kiekio pagamintas gaminys nei sultys.

Glotnutis gali būti kaip tarpinio valgymo komponentas ar net kaip desertas, o savo vietą dienoje suras pagal tai, ką pasirinks vartotojas.“

Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė taip pat atkreipia dėmesį, kad glotnučiai neturėtų pakeisti pagrindinių dienos valgymų – pusryčių, pietų bei vakarienės, nebent retais atvejais, o juos gaminant reikėtų naudoti kuo daugiau žalumos, daržovių ir papildomai nedėti cukraus.

Vitaminų šaltinis vaikams 

Daugeliui žmonių kartais sunku valgyti pakankamą vaisių ir daržovių kiekį, ypač sudėtinga įvairesnius produktus pasiūlyti vaikams. Be to, kai kurie vaikai dažnai nenori išbandyti naujų skonių ar maisto produktų, o atsisakius valgyti daržoves ir vaisius gali pradėti trūkti vitaminų ir mineralų.

Gydytoja dietologė sako, kad glotnučiai gali būti puikus būdas vaikams suvalgyti daugiau vaisių ir daržovių, tačiaurenkantis pramoniniu būdu pagamintą glotnutį reikia atkreipti dėmesį į jo sudėtį, kurioje gali būti tiek tirštikliai, tiek saldikliai, papildomi riebalai ar baltymai.

„Svarbu skaityti pakuotės aprašymus ir matyti visus komponentus. Kartais glotnučiai yra praturtinami ir pridėtiniu cukrumi, todėl rekomenduojama pasižiūrėti, kad juose būtų kuo daugiau natūralių produktų – vaisių ir daržovių“, – teigia dr. Edita Gavelienė.

Gaminant glotnutį namuose gydytoja dietologė pataria atsižvelgti į tai, kam jis ruošiamas. Jeigu tai mažas vaikas, iki 3 metų amžiaus, tokios amžiaus grupės vaikai turi didesnį polinkį įvairioms alerginėms reakcijoms, tad kuo mažiau komponentų bus glotnutyje, tuo bus lengviau suprasti, kas pablogino vaiko sveikatą.

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.