Receptai, Vaikai/šeima

Vaikystę primenantys desertai su karamele: obuolių pyragas ir amerikietiškas sūrio tortas

Karamelė – vienas mėgstamiausių ingredientų, naudojamų desertuose. Ypač tų, kurie mėgsta saldesnį ir intensyvesnį skonį. Karamelė daugeliui asocijuojasi su vaikyste, juk jos pagrindu gaminami ne vieni legendiniai saldainiai.

Be to, tikriausiai ne vienas vaikystėje esame bandę ją gaminti ir patys – naminę karamelę valgėme šaukštais, tiesiai iš keptuvės, ar iš jos darydavome naminius saldainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pastaruoju metu pirkėjai linkę išbandyti įmantresnį maistą, klasikiniai skoniai, tokie kaip karamele gardinti desertai, visada išlieka populiarūs.

„Pastebime, kad pirkėjai vis drąsiau leidžiasi į skonių keliones. Ir nesvarbu, ar tai pikantiški patiekalai, ar desertai. Visgi, nostalgiją keliantys ar vaikystę primenantys skoniai visada ras vietos ant mūsų stalo.

Vienas tokių yra nesenstanti saldumynų klasika – karamelė. Savo ruožtu esame paruošę įvairų karamele pagardintų saldėsių asortimentą: nuo kruasanų su karamele iki grietinėlės kremo pyrago su karameliniu kriaušių įdaru, kuris dažnai atsiduria tinklo pirkėjų krepšeliuose“, – sako V. Budrienė.

Reikės vos kelių ingredientų

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad norint namuose pasigaminti karamelę įmantrių ingredientų neprireiks.

„Karamelei pagaminti užtenka vos kelių produktų: cukraus, sviesto bei riebios grietinėlės. Na, o jeigu ieškote įdomesnių skonių arba mėgstate ne tokius saldžius desertus – į karamelę įberkite žiupsnelį druskos. Tokiu būdu gausite pastaruoju metu pasaulyje itin pamėgtą sūdytą karamelę“, – teigia T. Lauvray.

Pasak jo, paprastai išskiriamos dvi karamelės rūšys: kieta ir kreminė, skysta karamelė. Gaminant skystą karamelę – kepinant cukrų yra įpilama šiek tiek vandens, tuo tarpu ruošiant kietą karamelę šis elementas nereikalingas.

„Ruošiant klasikinę kreminę karamelę pirmiausiai keptuvėje ant nedidelės ugnies reikėtų pakaitinti cukrų. Tuomet į keptuvę įpilti šiek tiek vandens, padidinti ugnį iki vidutinės ir viską apie 4-5 minutes pakaitinti, kol gautas mišinys įgaus sodrią vario spalvą.

Galiausiai į keptuvę pilama grietinėlė ir dedama sviestas. Supylus šiuos ingredientus viską nuolat maišykite, kai karamelė taps vientisos konsistencijos. Tuomet nukelkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite jai atvėsti“, – pasakoja ekspertas.

Kaip teigia T. Lauvray, karamelę gaminti reikėtų puode ar keptuvėje su storesniu dugnu – mat tokiu būdu kaitinamas cukrus nesudegs. Anot eksperto, gaminant karamelę eksperimentuoti nepatartina ir su cukrumi.

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.