Patarimai/rekomendacijos, Psichologija, Vaikai/šeima

Kada tėvų principingumas nieko vertas

Kas gi būtų atsitikę, jeigu berniukas dar penketą minučių būtų pažaidęs kieme? Juk jeigu vaikas prašo leisti pabūti ilgiau – vadinasi, jam dabar gera, įdomu, smagu.

Priverstas grįžti, jis eina namo verkdamas, pykdamas, kupinas neigiamų emocijų, kurios ištirpdė visas ką tik patirtas gerąsias.

Jeigu tai vyksta nuolat, vadinasi, grašio vertas tėvų principingumas įtvirtinamas vaiko valios sugniuždymo kaina, kitaip tariant – jo psichinės sveikatos sąskaita.

Beje, kažkodėl dažniausiai tėvai demonstruoja savo principingumą smulkmenose, o esminių taisyklių laužymui būna lojalūs. Tų esminių taisyklių, įsakymų, griežtų draudimų, tabu ne tiek ir daug: dešimt. Dėl jų nesiderama.

Pavyzdžiui, kaip paaiškinti vaikui, kodėl negalima vogti? Vaikas neturi nė cento, o suaugusieji prisikišę pilną piniginę! Kas čia tokio, jei šiek tiek paims – tik truputį, ledams.

Pabandykite jam išaiškinti, ir jūs anksčiau ar vėliau nekantriai nukirsite: negalima, nes negalima!

Nuostabus dalykas – vaikas tai puikiai supranta!

Kalbant apie visa kita, kuo mažiau kategoriškumo – tuo geriau. Vakar dukra atsigulė anksti, o šiandien labai norėtų pažiūrėti įdomų filmą? Tegu atsiguls kiek vėliau.

Sūnus paprašė nupirkti šokoladuką, o jūs atsakėte „ne!“, nors turėjote tam pinigų?

Nesigėdykite, paėjėję dešimt žingsnių, grįžti atgal ir nupirkti jam tą nelaimingą šokoladuką. Būkite ramūs, jūsų autoritetas dėl to tikrai nenukentės…

Gyvenime ir taip daug situacijų, kai mes sakome vaikams „ne“, iš tikrųjų negalėdami patenkinti jų prašymų.

Be to, smulkūs draudimai devalvuoja pagrindinius, kuriuos ką tik minėjome.

Ir dar. Smulkiais draudimais jūs nevalingai provokuojate negerus vaiko poelgius. To šokoladuko, kurio nenupirkote, vaikui taip norisi, kad jis neatlaikys pagundos ir nugvelbs iš jūsų pinigų.

Jam taip norisi kartais pailsėti nuo mokyklos, kad jeigu jūs neleisite dienelę praleisti namuose, jis ims simuliuoti ligą arba, neduok dieve, iš tikrųjų susirgs.

O dėl režimo… Ar daug suaugusiųjų griežtai laikosi disciplinos? Ar valgote, kai išalkstate, ar tik tam skirtą valandą? O miegoti tikriausiai einate tuomet, kai pavargstate?..

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.