Patarimai/rekomendacijos, Vaikai/šeima, Vaikų sveikata

Kaip stiprinti imunitetą pandemijos metu?

„Ką nors gero padarykite žmonėms, savo šeimai, draugams, nepažįstamajam – tai pamalonins sielą, apramins bei suteiks gyvenimui didesnio tvirtumo ir prasmingumo. Tik nesijuokite, nes tai, kaip rodo daugybė naujų mokslo tyrimų, labai gerai veikia viso kūno ypač imuninės sistemos bei galvos smegenų sveikatą„, – pabrėžia buvęs ilgametis Lietuvos kūno kultūros akademijos, vėliau – Lietuvos sporto universiteto rektorius, profesorius, biologijos mokslų daktaras, pastaruoju metu dėstantis paskaitas ir Klaipėdos universitete Albertas Skurvydas.

Pasak beveik 40 savo gyvenimo metų sporto mokslui jau paskyrusio ir dar nuolat naujovių ieškančio A. Skurvydo, kol Lietuvą ir visą pasaulį aktyviai atakuoja koronavirusas, reikia vis garsiau kalbėti apie imuninės sistemos stiprinimo būdus. Žinoma, ne tik kalbėti, bet ir jais vadovautis.

Apie 500 mokslinių straipsnių, 10 knygų ir dvi monografijas mokslo tematika išleidęs 60-metis profesorius yra itin aktyvus ir veiklus – nuolat veda įvairias paskaitas (karantino metu – internetu), gilinasi į mokslo naujausias tendencijas ir naujoves.

Jo asmeninėje „Facebook“ paskyroje galima aptikti daugybę įvairiausių patarimų – nuo to, kaip būnant fiziškai aktyviam ir sveikai gyvenant prailginti savo gyvenimo trukmę, kokią įtaką mirtingumui nuo įvairių ligų daro bėgimas, kaip antsvoris atsiliepia žmonių sveikatai, kaip gerinti atmintį ir panašiai.

Svarbiausia tai, kad viską A. Skurvydas pateikia ne šiaip kokiomis iš interneto platybių ištrauktomis mintimis, o remdamasis moksliniais tyrimais ir moksline literatūra.

Profesorius, peržvelgęs daugybę tyrimų rezultatų, sudarė reitingą nefarmakologinių veiksnių, kurie geriausiai stiprina imuninę sistemą.

„Tie, kurie staiga pradeda kūną grūdinti pirtyje ar lediniame vandenyje, dar labiau susilpnina imuninę sistemą. Nedarykite šios klaidos. Viską reikia daryti laipsniškai ir saikingai“, – pabrėžia Albertas Skurvydas.

„1-3 vietą užėmė visavertė mityba, visavertis poilsis (puiki nuotaika, šypsena ir bambeklių vengimas ir, žinoma, visavertis miegas) ir vidutinio intensyvumo fizinis aktyvumas. Jų bendras indėlis imuninei sistemai stiprinti, manau, siekia apie 80 procentų„, – pabrėžė A. Skurvydas.

4-5 vietoje imuninei sistemai stiprinti, anot A. Skurvydo, rikiuojasi vitaminų D ir C vartojimas. Jų bendras indėlis apie 10 procentų.

„Šeštoje vietoje – omega trys, DHA ir EPA kiekis ir santykis (indėlis – apie 5 procentus), septintoje-dešimtoje vietose – visi kiti, pvz., vitaminai A, E, B, K, magnis, cinkas, selenis (indėlis apie 5 procentus)„, – sakė A. Skurvydas, ir pabrėžė, kad tai tik jo reitingas, sudarytas intuityviai, nors ir remiantis daugybe tyrimų duomenų.

Albertas Skurvydas, remdamasis moksline literatūra, išskyrė 10 svarbiausių imuninės sistemos stiprinimo punktų:
1. Imuninę sistemą labai gerai stiprina 30-60 min. vidutinio intensyvumo fizinis aktyvumas, kai širdies susitraukimo dažnis yra apie 70 procentų nuo maksimalus (pvz. spėrus ėjimas 4-5 kartus per savaitę).
2. Venkite didelio intensyvumo ir ilgai trunkančio fizinio aktyvumo, ilgesnio nei 90-120 min per treniruotę, nes tai silpnina imuninę sistemą.
3. Gerai išsimiegokite – ne mažiau nei 7 val., bet ir ne ilgiau nei 8 val.
4. Nepersivalgykite, ypač saldumynų prieš miegą. Tačiau ir nepradėkite ilgai badauti. Maistas turi būti subalansuotas – tik nenuspręskite staiga eksperimentuoti, pvz., žymiai sumažinti angliavandenių ar baltymų kiekį (baltymų reikia apie 1,2-1,6 g/kg kūno svorio per dieną).
5. Nemeskite greitai ir daug antsvorio, nes tai taip pat silpnina imuninę sistemą (ne daugiau kaip 0,45 kg per savaitę yra labai gerai).
6. Nepadauginkite alkoholio, bet, jei turite saiko ir proto, raudonojo vyno taurė prieš miegą padės geriau išsimiegoti, o ir resveratrolis (kurio daug yra raudoname vyne) pagreitins medžiagų apykaitą, neleis kauptis riebalams kūno viduje.
7. Mažinkite stresą, taikydami meditaciją, jogą, kvėpavimo pratimus, pasivaikšiodami miške arba užsiimdami tuo, kas širdžiai malonu.
8. Laipsniškai ir protingai grūdinkite kūną, apie 30 s kaitaliojant šiltą (apie 35-40 laipsnių) ir šaltą (apie 12-17 laipsnių) vandenį duše. Tie, kurie staiga pradeda kūną grūdinti pirtyje ar lediniame vandenyje, dar labiau susilpnina imuninę sistemą. Nedarykite šios klaidos. Viską reikia daryti laipsniškai ir saikingai.
9. Nepamirškite probiotikų, cinko, vitamino D ar multivitaminų.
10. Ką nors gero padarykite žmonėms. Tai galite daryti net ir nelaipsniškai, po truputį, bet staigiai ir po daug. Daugybė naujų mokslo tyrimų rodo, kad tai labai gerai veikia viso kūno sveikatą, ypač – imuninės sistemos bei galvos smegenų.

Paulius MATULEVIČIUS

Informacijos šaltinis: ve.lt

 

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.