MOKYKLOS, Statistika, Vaikai/šeima, Vaikų sveikata

Mokyklinės spintelės tuština tėvų pinigines

Kasmetinius skundus dėl vis didėjančių išlaidų mokyklinėms prekėms šiais metais papildė pasipiktinimas tuo, jog tėvams tenka pirkti dar ir mokyklines spinteles.

„Šiais metais gimnaziją baigusieji abiturientai savo spinteles pardavė. Jeigu nespėjote įsigyti spintelės, nauja kainuos 50 eurų. Ja mokinys naudosis tol, kol mokysis. Taip pat galima spintelę išsinuomoti. Nuoma kainuos 30 Eur vieneriems metams“, – tokius įkainius vienoje iš uostamiesčio gimnazijų išgirdę tėvai nustebo, nes viešai teigiama, jog tėvai neprivalo aprūpinti mokyklų baldais.

Išlaidų ir taip daug

Du mokyklinio amžiaus vaikus su vyru auginanti klaipėdietė Rasa skaičiavo, jog šį mėnesį su mokykla susijusios išlaidos jau viršijo 200 eurų. Ir tai dar ne viskas.

„Vienas mūsų vaikas yra pradinukas, kitas šiais metais pradėjo lankyti gimnaziją. Nors abu dirbame, gauname vidutines pajamas, tačiau išlaidos mokyklai verčia susiveržti diržus. Mėnuo tik prasidėjo, o abiem vaikam jau išleidome daugiau kaip 200 eurų, nors tikrai daug ko šiemet pirkti nereikėjo. Kanceliarinėms prekėms išleidome apie 30 Eur abiem vaikams. Gimnazistui teko pirkti naują uniformos švarką (55 Eur) ir naują kuprinę (17 Eur). Abu vaikai per vasarą išaugo sportinę avalynę (45 Eur). Mažasis išaugo ir sportines kelnes (7 Eur), akinukus ir kepuraitę baseinui paveldėjo iš vyresniojo brolio, kasdien prie uniformos dėvimų drabužių neskaičiuojame. Daugiausiai kainuoja pratybos – už jas abiem vaikams sumokėjome 80 Eur. Tad per susirinkimą išgirdusi, kad dar 50 eurų teks mokėti už spintelę gimnazijoje – tikrai supykau. Nejaugi Klaipėdoje – mieste, kuris jau kelinti metai didžiuojasi surinktu didesniu biudžetu, nėra lėšų aprūpinti mokinius spintelėmis?“ – piktinosi klaipėdietė mama.

Pašnekovė pasakojo, jog vyresniajam vaikui jau pirko spintelę progimnazijoje ir vėliau į tą pačią progimnaziją atėjęs jaunesnis brolis spintelę gavo nemokamai. „Progimnazijoje stovėjo ir metalinės, ir medinės spintelės. Gimnazijoje gi pirkti galima tik metalines spinteles, nors pati mačiau skelbimą, jog medines rakinamas spinteles galima įsigyti daug pigiau. Už 33 Eur – dvi dvidures spinteles. Vadinasi, vienam vaikui spintelė kainuotų tik apie 8 Eur“, – skaičiavo moteris.

Palengvina naštą

Mokyklines užrakinamas spinteles perka daugelis uostamiesčio mokyklų. Šis baldas pakeitė drabužines, kurios ne visada būdavo saugios.

„Spintelę turėti labai patogu, nes nereikia visą dieną tampyti sunkios kuprinės, – tvirtino Klaipėdos „Verdenės“ progimnazijos mokinė Daiva. – Po kiekvienos pamokos galiu nueiti iki spintelės ir pasiimti knygas bei sąsiuvinius vienai pamokai. Į spintelę pasidedu ir striukę, kūno kultūros aprangą, vadovėlius. Po pamokų spintelėje lieka tie vadovėliai, pratybos ir sąsiuviniai, kurių neprireiks tą dieną ruošiant namų darbus. Tad sunkios kuprinės nereikia tempti ir namo“, – pasakojo mokinė.

Mokinės paprašėme susidėti vienos dienos vadovėlius, pratybas, sąsiuvinius ir kūno kultūros aprangą į kuprinę ir ją pasverti. Kuprinė svėrė 5 kg. Jeigu tai reikėtų visą dieną tampyti iš klasės į klasę, tikrai būtų našta“, – sakė moksleivė.

Mokiniai nori, tėvai – perka

Klaipėdos mokyklų atstovai aiškino, jog spintelės perkamos todėl, kad patys mokiniai jų nori. Teigė, kad mokyklos spintelėmis neprekiauja, nebent patys tėvai nori jas įsigyti.

„Gilijos“ pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Edita Liutkuvienė pasakojo, jog šioje ugdymo įstaigoje spintelės atsirado prieš metus.

„Kai pasiūlėme tėvams įsigyti spinteles – negalvojome, kad norinčiųjų bus tiek daug. Pasirodo, kad vaikai nori turėti savo asmeninę spintelę su rakteliu, kurioje galėtų palikti viršutinius drabužius, kūno kultūros aprangą, priemones neformaliojo ugdymo užsiėmimams, vadovėlius, kurių nereikia tą dieną. Pradinių klasių vaikai turi savo spinteles ir klasėse, tačiau klasės nevienodo dydžio, vienos mažesnės ir spintelių jose nėra kur statyti“, – pasakojo pavaduotoja.

Spintelės mokiniams, anot E. Liutkuvienės, pastatytos visuose trijuose mokyklos aukštuose. „Šiuo metu mokykloje yra apie 200 spintelių, o mokinių 600. Tie, kas šiais metais baigė mokyklą, galėjo parduoti savo spintelę kitam mokiniui. Norinčiųjų turėti savo spintelę yra dar daug, tačiau pirkti daugiau spintelių neketiname, nes neturime kur jų statyti. Turime dar bendras drabužines, kuriose gali pasilikti drabužius tie, kurie nespėjo ar negalėjo įsigyti spintelės“, – teigė pavaduotoja.

Dalijasi du vaikai

Klaipėdos Simono Dacho progimnazijos direktorė Daiva Marozienė sakė, kad spintelės šioje mokykloje yra jau kelerius metus. „Spinteles mokykla pirko iš lėšų, kurios surenkamos iš tėvų pervedamų 2 procentų, taip pat ir iš tėvų paramos. Kasmet spintelių kiekis pildomas, tačiau visiems vaikams nepakanka“, – tvirtino direktorė.

S. Dacho progimnazijoje, pasak D. Marozienės, mokosi apie tūkstantį vaikų, o spintelių yra apie 700. „Spintelės pastatytos koridoriuose. Šiuo metu du vaikai dalijasi viena spintele. Neturime tiek vietos, kad pastatytume kiekvienam mokiniui asmeninę spintelę. Spintelės nėra parduodamos ar nuomojamos, nebent tėvai pageidauja, kad jų vaikas turėtų asmeninę spintelę – tada padedame ją įsigyti. Metalinės užrakinamos spintelės neparduodamos po vieną, o statomos jų sekcijos“, – sakė pašnekovė.

Anot vadovės, progimnazijoje yra ir nedidelė drabužinė, kurioje vaikai gali pasikabinti viršutinius drabužius, tačiau dauguma juos laiko spintelėse.

„Analizuojame poreikį“

Laima PRIŽGINTIENĖ, Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja

Šiuo metu darome apklausą, kiek spintelių uostamiesčio mokyklos turi, koks yra poreikis. Taip pat aiškinamės, ar spintelės yra mokyklos nuosavybė, ar tėvų pirktos ir nuomojamos. Mano nuomone, visos spintelės turėtų būti mokyklos nuosavybė. Jų neturėtų pirkti tėvai ir jos neturėtų būti nuomojamos. Išsiaiškinę spintelių poreikį, planuosime lėšas, kad mokyklos per kelerius metus būtų aprūpintos. Iki šiol toks poreikis nebuvo suformuluotas.

PATOGUMAS. „Asmeninę užrakinamą spintelę mokykloje turėti labai patogu, nes nereikia visą dieną tampyti sunkios kuprinės. Pasidedame į ją ne tik vadovėlius, pratybas ir sąsiuvinius, bet ir striukę, kūno kultūros aprangą„, – teigia mokiniai. DALINASI. Simono Dacho progimnazijoje vieną mokyklinę spintelę dalinasi du mokiniai.

© Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Jurga PETRONYTĖ

Informacijos šaltinis: ve.lt

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.