Nacionalinio sveikatos instituto duomenimis, pirmieji vaiko gyvenimo metai itin svarbūs jo fiziniam, socialiniam ir emociniam vystymuisi, kurio metu formuojasi ir pirmieji mitybos įpročiai. Ugdant suvokimą apie tinkamą mitybą daugiausia įtakos turi tėvai.
Kaip teisingai formuoti vaiko mitybos įpročius ir kokių klaidų vengti, pataria mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė ir dalijasi keliais paprastais patiekalų receptais, kurie ir naudingi augančiam organizmui, ir skanūs.
„Formuoti vaiko mitybos įpročius nuo mažumės itin svarbu, nes vaikystėje įgyti įgūdžiai vėliau turės įtakos ne tik maisto pasirinkimui, bet ir sveikatai, – pabrėžia V.Kurpienė. – Kol žmogaus organizmas auga ir bręsta, jis gali atrodyti visiškai sveikas, tačiau prasti mitybos įpročiai ateityje gali pasireikšti įvairiomis sveikatos problemomis, kurias ištaisyti gali būti sunku, o kartais ir neįmanoma.
Be to, suvokimas, kokius produktus ir kodėl rinktis, formuojasi dar mažumėje, o vėliau, suaugus, tampa nesąmoningu pasirinkimu. Tačiau svarbiausia – suvokti, kad vaikai nevertina pasekmių, jie vertina skonį ir aplinkinių pavyzdį.“
V.Kurpienės teigimu, nepakanka patiekti sveiką ir subalansuotą patiekalą – teisingų vaiko mitybos įpročių formavimui svarbu, kaip elgiasi patys tėvai.
Dietistė išskiria 4 patarimus
1. Valgykite kartu su vaikais. Bent kartą per dieną visa šeima turėtų susėsti prie bendro pietų ar vakarienės stalo. Tai galėtų tapti gražia šeimos tradicija, kai dalijamasi dienos įspūdžiais, o ne greita pareiga pavalgyti prieš įdomesnę veiklą.
„Pavalgyk ir tada galėsi žaisti“ principas nemotyvuos mažųjų mėgautis patiekalu. Taip pat galima įsivesti taisyklę, kad prie bendro stalo dalijamasi tik teigiamomis emocijomis, kalbama apie šeimos reikalus, tačiau nesiginčijama ir nesipykstama.
2. Maitinkitės taip, kaip auklėjate vaiką. Natūralu – jei vaikui teigiama, kad tam tikri produktai yra nepalankūs sveikatai ir jų reikėtų vengti, tačiau patys tėvai jais smaguriauja, tokia taktika greičiausiai neveiks. Vaikai daugiau dėmesio kreipia ne į suaugusiųjų žodžius, o į jų veiksmus, todėl, jei siekiate, kad atžala vengtų tam tikro produkto, jo nevartokite ir jūs.
3. Nelepinkite vaiko menkaverčiais produktais. Bulvių traškučiai, kramtomoji guma, saldainiai ir kiti į sveikų produktų kategoriją nepatenkantys užkandžiai bei saldumynai dažnai šeimoje gali būti traktuojami kaip vaiko palepinimas. Tačiau iš tiesų tai menkaverčiai produktai, darantys žalą organizmui, ypač jais piktnaudžiaujant.
3 nuotr.
Nesiūloma iš vaiko gyvenimo išbraukti skanėstų, tačiau jais pasilepinti reikėtų rečiau, dažniau pakeisti juos sveikesniais: uogomis, vaisiais, namuose gamintais užkandžiais be maisto priedų ir dažiklių.
4. Įtraukite vaikus į gaminimo procesą. Gaminti kartu su vaiku ir leisti jam išreikšti nuomonę parenkant patiekalą ar produktus – svarbus etapas formuojant mitybos įgūdžius. Žinoma, kai leidžiate vaikui nuspręsti, ką jis nori valgyti, galite išgirsti tokius žodžius, kaip „dešrelės“ arba „nieko“. Vietoj to mažajam gali būti leista pasirinkti iš lygiaverčių alternatyvų – kepta ar troškinta žuvis, kriaušė ar obuolys.
Taip pat svarbu paaiškinti, kuo naudingesni vieni ar kiti produktai. Pavyzdžiui, vertingiausia duona yra ta, kurioje mažiausiai cukraus, visagrūdės arba praturtintos avižų miltais ar daržovėmis. Informaciją apie produktų pasirinkimą vaikui reikėtų pasakoti nuo mažumės, drauge skaityti etiketes parduotuvėje.
„Atkreipti dėmesį į sudėtines produkto dalis – itin svarbu. Ieškant vaikams tinkamiausios duonos, patariama atkreipti dėmesį į cukraus kiekį jose: geriausia, kad neviršytų 2 gramų. Tarp populiariausių duonos rūšių, kurių dairosi jaunos šeimos – visagrūdės, ruginės duonos arba porcijinės avižinės duonelės. Svarbu, kad produktas patiktų ne tik tėvams, bet ir vaikams“, – sako bendrovės „Vilniaus duona“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas,
V.Kurpienė pritaria, kad maisto produktas turi ne tik būti sveikas, bet ir patikti vaikui. Tarp dažniausiai daromų klaidų mitybos specialistė išskiria vertimą valgyti tai, kas vaikui nepatinka, naudojant grasinimus. Sveika mityba ir organizmui naudingi produktai turi sietis su teigiamomis emocijomis. Be to, jei mažasis iš tiesų nemėgsta vieno ar kito produkto, jį galima pakeisti kitu, panašiai vertingu.
Dietistė Vaida Kurpienė siūlo išbandyti tris sumuštinių receptus, kurie ne tik paįvairins mitybą organizmui naudingais produktais, bet veikiausiai patiks net ir išrankiausiems vaikams.
Visagrūdės duonos sumuštinis su varškės sūriu
Sudėtinės dalys:
- visagrūdės bemielės duonos riekė,
- avokadas (galima naudoti sviestą),
- varškės sūris,
- agurkas ar jauna cukinija žiemą. jei vaikas mėgsta, galima vietoj agurko uždėti pomidorą, o į priešpiečių dėžutę įdėti mažų pomidoriukų,
- sezamų sėklos (nebūtinai).
Paruošimas
Šakute sutrinkite avokado minkštimą, užtepkite jį ant duonos riekės. Ant viršaus uždėkite varškės sūrį. Supjaustykite agurką, uždėkite jį ant sūrio. Sumuštinį apibarstykite sezamo sėklomis.
Visagrūdės duonos sumuštinis su sūdyta lašiša
Sudėtinės dalys:
- visagrūdės bemielės duonos riekė,
- avokadas (galima naudoti sviestą),
- pomidoras,
- sūdyta lašiša.
Paruošimas
Šakute sutrinkite avokado minkštimą, užtepkite jį ant duonos riekės. Supjaustykite pomidorus, sūdytą lašišą ir uždėkite juos ant trinto avokado.
Visagrūdės duonos sumuštinis su avokadu, gražgarstėmis ir pomidoru
Sudėtinės dalys:
- visagrūdės bemielės duonos riekė,
- avokadas (galima naudoti sviestą),
- gražgarstės, jei norisi švelniau – mėgstami salotų lapai, pomidoras arba ridikėliai. Pastarieji tinka su paprastais salotų lapais.
Paruošimas
Šakute sutrinkite avokado minkštimą, uždėkite kelis lapelius gražgarstės, pomidorą, prieš tai pašalinus skystąją jo dalį. Jei vaikai mėgsta, galite pabarstyti ožkos ar kietu sūriu, tinka ir mielių dribsniai.
Informacijos šaltinis:
Palikti komentarą