Natūralūs antibiotikai – produktai, kurie padeda naikinti užkratus ir kovoja su bakterijomis, LRT televizijos laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis tikina, kad mūsų daržuose ir miškuose augantys tam tikri produktai kovoja su bakterijomis be jokio šalutinio poveikio.
Žiemos sezonas – pats palankiausias metas sirgti peršalimo ir kvėpavimo takų ligomis, o neretai joms įveikti pasitelkiami antibiotikai, kurie ne tik padeda, bet ir sekina nusilpusį organizmą.
A. Unikausko teigimu, natūralių antibiotikų galima rasti ir gamtoje: „Mes, lietuviai – turtinga tauta, nes mūsų daržuose ir miškuose auga vadinamieji natūralūs antibiotikai – produktai, kurie padeda naikinti užkratus ir kovoja su bakterijomis be jokio šalutinio poveikio.“
Vienas tokių, sako jis – spanguolės, kuriose didelė vitaminų koncentracija. „Jau nuo senų laikų spanguolės laikomos natūraliu antibiotiku. Jos veikia prieš virusus, turi bakteriostatinį ir baktericidinį poveikį. Jos sudaro veistis bakterijoms nepalankią terpę ir jas naikina. Ten esantys glikozidai ir antocianinai užkerta kelią šlapimo pūslės, inkstų, žarnyno ir burnos infekcijoms“, – teigia gydytojas.
Pasak jo, užtenka vienos stiklinės spanguolių sulčių per dieną, kad pajaustumėte naudą ir nepakenktumėte savo organizmui, nes spanguolės gana rūgščios. Galima vartoti ne tik šviežias spanguoles – šaldytose spanguolėse išlieka 90 proc. naudingųjų savybių, priduria jis.
Kiti imunitetui naudingi produktai – česnakai ir svogūnai. „Svogūnams ir česnakams aštrų skonį suteikia būtent tos medžiagos, kurios padeda mūsų organizmui kovoti su bakterijomis. Česnakuose yra fitoncidų ir alicino. Įrodyta, kad alicinas yra stiprus antiseptikas, kuris kovoja su bakterijomis. Jis veikia helictobacter pylori bakterijas, kurios sukelia skrandžio opas.
Fitoncidai, esantys česnakuose ir svogūnuose, veikia ne tik tuomet, kai mes juos valgome, bet ir įkvepiant jų aromato – galite tik pakvėpuoti supjaustytu svogūnu ir česnaku. Padeda kovoti su žarnyno bakterijomis: kovoja su blogosiomis bakterijomis ir sudaro terpę daugintis gerosioms“, – tikina A. Unikauskas.
Nors kai kuriuos gali atbaidyti česnakų ir svogūnų kvapas, profesorius pataria, kaip jo išvengti: „Pakramtykite žaliųjų arbatžolių, žalių petražolių, laurų lapų, kavos pupelių. Geriausia priemonė – stiklinė pieno.“
Kaip dar vieną natūralų antibiotiką A. Unikauskas įvardija garstyčias. „Jose gausu vitaminų, garstyčios gerina apetitą ir padeda geriau virškinti. Garstyčiose gausu kurkumino, vitamino E, kalcio, magnio, fosforo, geležies. Garstyčios ne tik kovoja su bakterijomis, bet ir turi priešgrybelinį poveikį“, – sako medikas.
„Įtraukite šių gamtos antibiotikų į savo racioną – jie ne tik gydo, bet ir neleidžia susirgti“, – pataria jis.
Palikti komentarą