Naujausias tyrimas rodo, kad pernelyg dažnas žuvies valgymas nėštumo metu, gali padidinti kūdikio polinkį į nutukimą.
Jei moteris žuvį valgo dažniau nei tris kartus per savaitę, kūdikio rizika užaugti turint viršsvorio, padidėja net 22 proc., rašo Independent.co.uk.
Žuvies vartojimas yra susijęs ir su staigiu kūdikio augimu nuo gimimo iki dviejų metų amžiaus.
Mokslininkai mano, kad tam įtakos gali turėti žuvyje esantys teršalai, turintys hormoninį poveikį, tačiau tai tik spėjimas.
Tyrimo metu buvo stebima 26,184 nėščiųjų ir jų kūdikių sveikata bei mityba. Belgų moterys žuvį valgo maždaug kas dvi savaites, tuo tarpu Ispanijoje gyvenančios moterys – net 4.45 kartus per savaitę.
Iš tyrime dalyvavusių vaikų net 15.2 proc. turėjo viršsvorį arba buvo nutukę, būdami 4 ir 6 metų amžiaus.
Nors žuvis iš principo yra sveikas maisto produktas, nėra žinoma, kokią įtaką turi jūrose esantys teršalai, tokie kaip metilo gyvsidabris ar kiti organiniai junginiai.
Nors nėštumo metu valgyti žuvį yra sveika, to nevertėtų daryti dažniau nei tris kartus per savaitę, ypač, jei moteris dažnai valgo lašišą, kadangi ankstesni tyrimai su pelėmis parodė, jog lašiša, kurioje yra organinių teršalų, gali sukelti antro tipo diabetą.
Mitybos profesorius Tom Sanders primena ir tai, kad vaiko augimo sparta labai priklauso nuo to, ar jis maitinamas krūtimi. Žindomi kūdikiai auga lėčiau nei tie, kurie valgo iš buteliuko. Pastarasis būdas padidina riziką, kad vaikas persivalgys, dėl ko didėja ir nutukimo rizika.
Šio tyrimo rezultatai išties kelia naujus klausimus, tačiau svarbu suprasti, kad tai – tik spėjimai, kuriuos būtina patvirtinti tolimesniais ir išsamesniais tyrimais.
Informacijos šaltinis:
Palikti komentarą