Vaikai/šeima

Kretingiškių šeima, po išgyvento košmaro, trejus metus klaidžioja teismų labirintais

Kretingiškių šeima, iš kurios daugiau nei prieš ketverius metus buvo neteisėtai net 7 mėnesiams atimti du vaikai, iki šiol neatgavo ramybės. Jai nepavyksta prisiteisti kompensacijos už patirtą skriaudą, – rašo portalas Lrytas.lt.

Kretingos teismas neseniai nusprendė, kad rajono savivaldybė turi šiai šeimai sumokėti 10 tūkst. eurų neturtinės žalos – dviem vaikams ir tėvams po 2500 eurų.

Tačiau šį sprendimą nukentėjusieji skųs Klaipėdos apygardos teismui.

2019 metų gegužę Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai jau buvo išnagrinėję šią bylą ir paskelbę sprendimą – Kretingos rajono savivaldybė šeimai turi sumokėti 40 tūkstančių eurų.

Kretingiškiai buvo pateikę tris kartus didesnį neturtinės žalos ieškinį – po 30 tūkst. eurų kiekvienam šeimos nariui.

Sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Kaltieji neatsiprašė

Atvertus bylą valdininkai turėjo progą atsiprašyti tėvų, iš kurių ilgam laikui buvo neteisėtai atėmę du mažamečius sūnus, ir teismo procesą baigti taikos sutartimi.

Tačiau tokia galimybe jie nepasinaudojo ir vis siekia, kad būtų priteista kuo mažesnė suma, o gal iš viso pavyktų nepatirti finansinių nuostolių.

Nukentėjusi šeima atsakovu įvardijo savivaldybę. Mat berniukus iš tėvų atėmė tuo metu jai priklausiusios Kretingos vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojos.

Byla buvo nagrinėjama už uždarų durų.

Išdraskyta šeima kentėjo septynis mėnesius, nors nuo pirmos akimirkos motina tvirtino, kad kraujosruvų ant šešiamečio kūno atsirado tik dėl to, jog jis linkęs save žaloti.

Tačiau moters žodžiais valdininkai netikėjo. Jie nekreipė dėmesio ir į jos tikinimus, kad mažametis turi raidos sutrikimų.

Atskirti septynis mėnesius

Bėdos šeimą užgriuvo 2017 metų lapkričio pradžioje.

Ant šešiamečio žando ir nugaros darželio auklėtoja pastebėjo „mėlynių“.

Atėjusi į darželį pasiimti sūnaus motina jo neberado. Kitą dieną per pusryčius du policijos ekipažai iš namų išvežė ir mažąjį sūnų, nors ant jo kūno nebuvo jokių sužalojimų.

Šoko ištikta motina aiškino, kad neįgalumą turintis vyresnysis sūnus linkęs žalotis, tačiau į tai niekas nekreipė dėmesio.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo.

Abu vaikai tris mėnesius gyveno socialinių paslaugų centre, vėliau buvo perkelti į laikinųjų globėjų namus. Tėvams jie buvo grąžinti 2018-ųjų birželio 1-ąją – Vaikų gynimo dieną.

Vaiko raidos centro specialistų išvados visiškai sutapo su motinos anksčiau išsakytais argumentais. Mėlynės ir nubrozdinimai ant penkiamečio kūno atsirado dėl berniuko sveikatos sutrikimų.

Informacijos šaltinis:
lrytas.lt

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.