APŽVALGOS, Papildomas vaikų ugdymas, Patarimai/rekomendacijos, Pramogos vaikams, Vaikai/šeima

Kokio amžiaus vaiką saugu palikti vieną namuose arba kodėl reikia pasirūpinti popamokine veikla?

Daugelis tėvų stengiasi nepalikti vaikų vienų namuose. Tačiau ar tai yra taip blogai ir pavojinga vaikui? Kokio amžiaus ir kiek ilgai yra saugu vaiką vieną palikti namuose be tėvų priežiūros?

Pateikiame rekomendacinio pobūdžio lentelę:

 7 metų ir jaunesniNeturėtų būti palikti vieni (net ir kelioms minutėms).
 7-10 metų Neturėtų būti vieni namuose ilgiau nei 1,5valandos (tik dienos metu).
 11-12 metų Savarankiškai gali būti iki 3 valandų (tik dienos metu).
 13-15 metų Savarankiškai gali būti visą dieną, tačiau nerekomendojama palikti naktį.
 16-17 metų Savarankiškai gali būti namuose ir dieną, ir naktį (svarbiausia užtikrinti vaiko saugumą).

Šiuo metu Lietuvos Respublikos teisės aktuose nėra reglamentuota, kokio amžiaus vaikai negali būti palikti vieni. Kiekvieni tėvai, vadovaudamiesi savo protu, nusprendžia, kokio amžiaus vaikas gali būti savarankiškas, turi užtikrinti saugumą namuose, suteikti galimybę, ištikus bėdai, vaikui susisiekti su tėvais ar artimaisiais.

Lankydamas darželį vaikas būna nuolatinėje suaugusiųjų priežiūroje visą dieną, tačiau pradėjus lankyti mokyklą, pradinukų pamokos dažniausiai baigiasi 13-15 valandą ir mažylio užimtumas bei saugumas tėvams tampa tikru išbandymu. Todėl rekomenduojame atsakingai pasirūpinti popamokine veikla, vaiko neformaliuoju ugdymu ir taip išspręsti iškilusias vaiko priežiūros problemas.

Lankydami papildomus užimtumo būrelius ir mokyklėles, vaikai ne tik būna suaugusiųjų akiratyje, bet ir lavinamas vaiko pareigos ir atsakomybės jausmas, socialiniai įgūdžiai, o taip pat vystomi ir specifiniai gebėjimai. Kaip tinkamai išsirinkti būrelį/mokyklėlę savo vaikui?

1) Papildoma veikla vaikui turi teikti malonumą. Jis sėkmingai gali ugdyti savo įgūdžius tik tuomet, kai jam yra įdomu ir pats to tikrai nori, o ne mama ar tėtis bando įgyvendinti neišsipildžiusius vaikystės lūkesčius. Tėvai turi stengtis sudominti savo atžalas, leisti išbandyti kelias veiklas ir taip atrasti pačią tinkamiausią.

2) Pagrindinė papildomo ugdymo užduotis – vaiko savirealizacija ir tobulėjimas. Tėvai turi įvertinti vaikų užimtumo dienotvarkę ir papildomą veiklą, neperkraunant ir nesuplanuojant perdaug veiklos. Pradinukai ir mažesni vaikai yra linkę greitai nuvargti, tuomet ima nekoncentruoti dėmesio, blogiau mokosi, būna irzlesni, gali nusilpti net imuninė sistema.

3) Kalbėkite su savo vaiku. Tikėtina, kad palankius kelis mėnesius net ir patį mėgstamiausią būrelį, vaikas gali nebenorėti užsiimti šia veikla. Tada gali pagelbėti tik atviras pokalbis su savo vaiku bei mokyklėlės/būrelio pedagogais. Gal tai nėra vaikui tinkamiausia veikla ir jis ten savęs nerealizuoja? O gal tai tik laikinas nepasitenkinimas, kurį sukėlė vaikui nelaimėtos varžybos ar nepavykęs užduoties įgyvendinimas? Aptarkite, įsitikinkite ir tik tuomet priimkite atitinkamus sprendimus.

4) Net ir toje pačioje šeimoje augančių vaikų poreikiai popamokinei veiklai gali būti skirtingi. Neverskite abiejų vaikų lankyti to paties būrelio, nes jums taip tiesiog patogiau juos nuvežti, jei vienam iš jų ta veikla nėra įdomi.

Rekomenduojame šias popamokinės veiklos mokyklėles/būrelius Lietuvos vaikams:

Meno terapijos užsiėmimai

KAUNAS

Dažytas smėlis bei dažyta druska – puiki priemonė vaikų kūrybinėms energijoms išlaisvinti. Šios priemonės turi terapinį poveikį – paveiksliuko kūrimo procesas leidžia atsipalaiduoti ir pasinerti į pasakišką spalvų pasaulį. Sukurtas paveiksliukas džiugina vaiką ir leidžia jam labiau pasitikėti savo jėgomis, moko jį pasidžiaugti savo darbo rezultatu. Šie užsiėmimai lavina vaikų vaizduotę, smulkiąją motoriką, ugdo kantrybę. VYTA nėra tik menas — tai puiki terapinė priemonė žmonėms, turintiems įvairių fizinių ir emocinių sutrikimų, taip pat vaikams, nes padeda išlieti emocijas, vizualizuoti išgyvenimus, sutelkti dėmesį, atsipalaiduoti. Naudojamos tik natūralios, žmogui ir aplinkai nekenksmingos priemonės. Dažai gaminami iš dirvožemio, augalų, metalų oksidų.

Šeštadienio mokyklėlė

VILNIUS

Kviečiame visus vaikučius nuo 3 m. lankyti mūsų šeštadienio mokyklėlę! Dailė – piešia pieštukais, kreidelėmis, tapo guašu, lieja akvarelę, išbando mišrias technikas, rengia parodas, dalyvauja miesto piešimo konkursuose. Keramika – minkys, kočios, lipdys iš natūralaus molio. Išdegtais darbeliais vaikai galės papuošti namus. Žaislų gaminimas –  karpys, klijuos, konstruos ir pavers senas dėžutes,  senus segtukus, jogurto indelius, saldainio popierėlius gražiausiais ir įdomiausiais žaislais. Kulinariniai užsiėmimai – susipažins su žmogaus organizmui sveiku ir naudingu maistu, gamins patys. Kaip miške – susipažins su gyvąja ir negyvąja gamta, stebės paukščius, klausytis jų balsų, išmoks naudotis padidinamuoju stiklu ir kitais tyrėjo prietaisais, mokysis tausoti gamtą. Mokslinė laboratorija – tyrinės, ekspermentuos, atliks įvairiausius bandymus, kurių metu patirs atradimo džiaugsmą.

Mokykla Tau

VILNIUS, KAUNAS

Anglų kalbos mokome vaikus, moksleivius ir suaugusius. Esame moderni, šiuolaikiška, anglų kalbos mokykla tau, rinkoje jau septinti metai. Attitude yra mūsų mėgstamiausias angliškas žodis, nes viskas prasideda nuo požiūrio: anglų kalbos mokymasis gali būti nuobodi ir sunkiai įveikiama užduotis arba nuostabus iššūkis ir horizontus atverianti patirtis. Ateikit ir įsitikinsit. Mūsų specializacija – anglų kalbos pamokėlės vaikams nuo 3-jų metų.

PINGU`S ENGLISH

VILNIUS, KAUNAS, KLAIPĖDA, ALYTUS

„Pingu’s English“ yra išskirtinis ir labai efektyvus anglų kalbos mokymo kursas vaikams, sukurtas remiantis labai populiaraus animacinio filmuko herojaus nuotykiais. „Pingu’s English“ – smagus būdas mokytis anglų kalbos, pritaikytas 3-8 metų amžiaus vaikams ir vyresniems, kuris buvo sukurtas remiantis tikroviškais, kasdieniais Pingu, jo šeimos ir draugų nuotykiais. Šį kursą sukūrė „Linguaphone Group“, pasauliniai kalbos mokymo programų tiekėjai. Paprastai tariant, tai linksmiausias, geriausiai mokymui pritaikytas ir efektyviausias anglų kalbos kursas skirtas ikimokyklinio amžiaus vaikams.

ROBOTIKOS AKADEMIJA

VILNIUS, KAUNAS, KLAIPĖDA, PANEVĖŽYS ir kiti miestai

Visus, kas nori tobulėti, siekti išradimų, naujų iššūkių, pažinimo džiaugsmo kviečiame į ROBOTIKOS AKADEMIJĄ visoje Lietuvoje !!!Vaikai čia sužinos apie šių dienų ir ateities robotiką bei jos realias taikymo galimybes gyvenime. Praplės akiratį, inovatyvių technologijų sferoje ir mokysis jas taikyti kūrybiškai.
Patys konstruos robotus, juos tobulins, ieškodami įvairiausių inžinerinių sprendimų. Išmoks programuoti robotus su specialiai vaikams sukurta LEGO intuityvia programa. Išbandys savo sukonstruotus, suprogramuotus robotus nacionalinėse ir tarptautinėse varžybose, bei konkursuose.

KERAMIKOS IR DAILĖS KŪRYBINĖ STUDIJA

KAUNAS

Kviečiu vaikus ir suaugusius į keramikos pamokas Kauno menų inkubatoriuje, Nomedos kūrybinėje studijoje. Lipdysime iš molio originalius darbus, kurie papuoš interjerą ar taps pačia įsimintiniausia dovana šeimos nariui ar draugui. Gilinsimės į keramikos meno įvairoves, pramoksime keramikos technikų. Džiaugsimės savo rezultatais. Bendrausime – kalbėsime apie kūrybą, menininkų stilius, apie viską, kas įdomu. Gražiausi darbeliai bus išdegami keramikos krosnyje, patys juos dekoruosime, glazūruosime.

SCANDINAVIAN LANGUAGE SCHOOL

VILNIUS

Kviečiame vaikučius linksmai ir turiningai praleisti laiką anglų kalbos dienos stovykloje Vilniuje. Pagrindinis stovyklos tikslas – ugdyti bendrą anglų kalbos supratimą, kuris yra neįkainojamas sėkmingo tolimesnio mokymosi pagrindas. Vaikų amžius: 5 – 12 m.

ASMENYBĖS UGDYMO CENTRAS „MOTUS“

VILNIUS ir kiti miestai

Norite, kad Jūsų vaikai turiningai leistų laisvalaikį? O gal patys ieškote „dūšiai“ mielos veiklos ir galimybių pabėgti nuo rutinos? Tuomet mes – Jūsų paslaugoms! Siūlome: įvairius šokio stilius vaikams (baletas, šiuolaikinis šokis, gatvės džiazas, pramoginiai šokiai, breikas, hip- hop); šokio pamokas ikimokyklinio amžiaus vaikams; kūrybiškas asmenybės ugdymą teatrinėmis priemonėmis (teatro studija); šokio pamokas suaugusiems (zumba, linijiniai šou šokiai, solo latino, proginiai šokiai); šokio stovyklas; individualias šokio pamokas, mokymus, seminarus.

VAIKŲ KŪRYBIŠKUMO UGDYMO STUDIJA KURIA VAIKAI

KAUNAS

Vaikų kūrybiškumo ugdymo studija, kurioje originaliuose valandos trukmės užsiėmimuose vaikai lavins ir ugdys visas kūrybingai asmenybei būtinas savybes. Kas būna, kai susitinka citrina, soda, skysti dažai ir… VAIKAI? Jūs tikriausiai nenorite, kad tai nutiktų Jūsų namuose. O štai Jūsų vaikas – LABAI.
Todėl atveskite jį į studiją „Kuria vaikai“! Nes čia žaisime, kursime, o svarbiausia – smagiai, net patys nepastebėdami lavinsime savybes, kurios yra būtinos kūrybingoms asmenybėms užaugti. 
Nes VISI vaikai turi kūrybiškumo dovaną iš prigimties. O studija „Kuria vaikai“ – smagiausia vieta jai atsiskleisti!

Informacinio švietimo projekto www.vaikodiena.lt informaciją naudoti komerciniais tikslais be raštiško www.vaikodiena.lt sutikimo draudžiama.

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.