Patarimai/rekomendacijos

6 būdai išvėdinti pyktį kūrybiškai

Pyktis – galinga emocija. Kartais ji net pamėtėja ant žemės. Patarimų, kaip reaguoti, kai supyksta vaikas, yra daug: internete, knygose apstu visokių “receptų” ir nuorodų. Bet kai susiduriu su sūnaus pykčiu, lieku viena priešais jį… ir tada visos teorijos pasilieka toli ten, iš kur atėjusios. Nesakau, kad tuomet elgiuosi kaip neišmanėlė, tačiau susidurti su pykčiu ir padėti vaikui iš jo išsivaduoti nėra jau taip lengva, kaip kartais atrodo skaitant patarimus. Sutinkate?

Pastaruoju metu dažnai pasitelkiu kūrybingąjį būdą. Nos būna ir priešingų atvejų, kai nieko kūrybingesnio nesugalvoju, tik nueiti pas vyrą ir atiduoti jam visą tą “malonumą” – išspręsk problemą tu. Žinot, kartais ištiesų tai yra geriausias sprendimas;)

Šiandien pasakosiu, kaip sekasi tas kūrybingasis kelias. Kai sūnelius ištinka pyktis, bandau pasitelkti skirtingus būdus išsklaidyti tą emociją, kad galėtume kalbėtis ir spręsti problemą išradingai, ramiai, civilizuotu būdu, o ne kumščiais ir riksmais.

Darbas. Jei yra ką dirbti, kviečiu vaikus veikti. Taip atitraukiu jų dėmesį nuo pykčio, išsivedu iš patalpos, kur įvyko konfliktas ir kai jau imamės darbų, galime kalbėtis apie tai, kas buvo. Kalbėtis apie praeitį yra kur kas lengviau, nei kalbėtis apie DABAR man spyrė, DABAR noriu šitos mašinytės ir t. t. Pokalbiai veikia retai, ypač, jei labai karšta (turiu mintyje psichologinę įtampą). Pokalbius visad paliekame tam Po To. Žinoma, tas po to negali atsitikti rytoj, dažniausiai tai būna po kelių minučių, kai visi jau atvėsę, kai mintys susidėliotos, kai vidujai ramu ar bent šiek tiek ramiau.

Taigi bendra veikla – tvarkytis kartu, skalbti kartu, indaplovę iškrauti kartu, maišyti tešlą blynams kartu ir t.t. – yra tai, kas gydo ir sujungia.

Išsidūkimas. Jei tai ta diena, kai esame namuose, nebuvo daug judrios veiklos ir vaikai ar vienas iš jų nebežino, kur dėti energiją, paskatinu ir/ ar net prisidedu prie dūkimo. O jau kaip dūkti, man atrodo, niekam nereikia pasakoti. Šis užsiėmimas labai lankstus ir pavaldus vaikų iniciatyvai. Svarbu paisyti vaikų ir daiktų saugumo.

Muzika. Muzika gali būti įvairi. Kartais paleidžiu dainą per kompiuterį arba įjungiu muzikos kanalą ir vaikų dėmesys jau nukrypsta į muziką. Tada ateina noras patiems ką pagroti ar pašokti ir nesutarimai pasimiršta. Sykį, kai Mažėlis parodė liūto charakterį (t. y. riaumoju ir nepasiduodu), apsidairiusi griebiau plastikinį dubenį ir sakau – grosim. Oi grojom!!!

img_9744

Pradėti pokalbį, kai vyresnėlis sėdi sukryžiavęs rankas ant krūtinės ir pyksta ant viso pasaulio, ant savęs ir jau nebepamena, kodėl, padeda meškutis, mašinytė ar kitas žaisliukas. Jie kalba už mane, nes man neleista tarti nė žodžio. Pastarąjį kartą praminti takelį padėjo šis linksmasis Pirštukas.

img_0170

Jumoras. Sykį sėdi vyresnėlis, ašaroja, klausiu, kiek ašarų jau išverkė. Gal kokias tris? Ne, sako, visas keturias, tiek kiek metų. Jam skaičiuoti patinka, tai kodėl ašarų nepaskaičiavus? Kol skaičiavo, tai jos visos ir nudžiuvo.

Lėktuvėlis. Vėl žaidimai. Esu kartą pikčių išskraidinusi su lėktuvėliu. Lankstėm lėktuvėlius, užėjo juodas debesis nepasitenkinimo (turnūt žinot, ne kaskart gaunasi, kaip nori), o aš ekspromtu bac, piktukus susodinau į lėktuvą ir ate jiems – išskraidinau į kitą kambario kampą. O jau juoko buvo!

Tai štai, paminėjau keletą įsimintinų sėkmingų atvejų, kurių kaskart vis prireikia naujų. O ir jūs, reaguodami į vaiko amžių, jo interesus ir pomėgius, tikrai sugalvosite dar ne vieną būdą išvėdinti pyktį. Linkiu kūrybiškos kelionės iš pikčių šalies!
Summary

Anger is very strong emotion. Even adults sometimes can’t deal wit it in an appropriate way. For children it is more complicated. At a time I’m trying to find more creative ways to deal with this and to help children to recognize and deal with it too. Sometimes I just go to my husband and give this all situation to him – it is yours now. You know – sometimes it is the best way 😉

But this article is about creative ways.

Work together. It is possibility to go out the room where it has happen, to calm down and to talk when doing dishes or making dinner. To talk in the middle of fight is impossible and pointless. So I need to give myself and to children some space and opportunity to breathe and think.

Romping. It is very good way for those, who are not so angry that can’t romp. Physical activity is very helpful for good mood and positive view to situation, also it is very empowering gym.

Music. In the photo You can see our latest music activity. Sometimes some video with our best songs or radio is o.k. too.

Games and playing. To talk with very angry four year old boy helps teddy beer or his favorite car. Say hi to happy Finger, that talked to angry boy last time and it worked very well!

Humor. My guys like and understand humor, so I can sometimes be not so serious about situation. One the big one was crying and I asked him how many tears drop away. Three? He answered, no, four. And while counting he forgot every reason why he cried. Oh, he likes counting, so this was adapted only for him 🙂

Plain. Again playing. Once we were folding paper planes. Son became angry because the plane was not he wanted to. At that moment I “took” the Anger and send off by plane. The result was splendid!

Elena

Informacijos šaltinis: http://suvaikais.lt/

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.