Patarimai/rekomendacijos

KAIP SURENGTI JONINIŲ ŠVENTĘ IKIMOKYKLINUKAMS?

Birželio pabaigoje, kaip dienos ilgiausios, o naktys – trumpiausios, švenčiame vieną gražiausių metų švenčių – Jonines. Kiek žinome apie šios šventės tradicijas, ką apie ją pasakojame vaikams? Ar užtenka idėjų vaikų renginiams, kūrybiniams darbeliams? Apie Joninių organizavimą ir tradicijų perteikimą vaikams taip, kad jos taptų įstaigos bendruomenę telkiančiu metų renginiu pasakoja Violeta BISIKIRSKIENĖ, Vilniaus darželio „Vaidilutė“ auklėtoja ekspertė.

Mažųjų Joninės

Birželio pabaigoje, saulės grąžos metu, kai naktis būna trumpiausia, o augalija klesti, auga, žydi, švenčiama Rasos, Kupolinių arba Joninių šventė. Visos Europos tautos ją šventė nuo senų senovės, bet nevienodai išsaugojo iki mūsų dienų. Nors ši šventė yra valstybinė, nebeturime šios šventės kaip visumos. Daugeliu atvejų ji yra tapusi tiesiog atrakcija į ją atėjusiems. Šeimose silpnėja etnokultūrinės tradicijos, jų tęstinumą prarado ne viena karta. Ir nors etnokultūrinio ugdymo pamatai turėtų būti sukuriami jau pačiame ankstyvajame amžiuje, tradicijos blėsta…

Trumpiausios nakties ir ilgiausios dienos vasaros šventė, apipinta burtais ir magija, galėtų tapti atgaiva visų sielai, grįžimu prie ištakų. Mes, ikimokyklinio ugdymo pedagogai, siūlome prisiminti senąsias tradicijas ir kurti Joninių šventę kartu su vaikais, kurie kada nors gal patys taps šios šventės puoselėtojais. Išmokykime vaikus pajausti nuoširdų santykį su savo kraštu, jo praeitimi, šventėmis. Darykime tai išmintingai ir su meile: dainuodami, šokdami, telkdami tradicijų pagalba mokyklų bendruomenes.

Tegul į mūsų mažųjų Jonines grįžta kupoliavimas, lydimas dainų, vainikų pynimas, sakralinė šventės erdvė, žolynais kaišyti Joninių vartai, smagūs Joninių rateliai ir žaidimai, stebuklingas paparčio žiedas. Iš nuostabaus papročių lobyno išsirinkime tai, kas vaikams įdomu ir suprantama, kas tinka jiems pagal amžių ir suvokimą: sakmės, padavimai, burtai, mįslės. Mažųjų Joninės tegul tampa bendruomenę telkiančia įstaigos švente. Visų širdys nuo to taps tik geresnės ir atviresnės.

Penkios idėjos, kaip sukurti smagią Joninių šventę vaikams:

  1. Tarkimės su vaikais apie šventės eigą.
  2. Leiskime jiems improvizuoti, kas ir kaip galėtų vykti.
  3. Kurkime netikėtumus ir staigmenas.
  4. Sudominkime etnokultūrinėmis tradicijomis.
  5. Į šventės kūrimą įtraukime įstaigos bendruomenę.

Parengta pagal LVJC informaciją

Informacijos šaltinis: Bernardinai.lt

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.