Vaikai/šeima, Vaikų sveikata

Ginti vaikus – vaikų kibernetinis saugumas

Įžengęs išmanusis amžius liudija spartų technologijų progresą. Ir nors jų mėgėjai ploja katučių, tėvai bei globėjai imasi už galvų.

Išmanieji prietaisai kelia vis daugiau grėsmių mažiesiems bei jauniesiems mūsų visuomenės nariams.

Kaipgi apsaugoti savus vaikus? Į kokius aspektus vertėtų atkreipti dėmesį? Patarimais dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertas.

Rizika internete

Nesvarstysime klausimo, ar derėtų vaikui įteikti jo asmeninį įrenginį, neaptarinėsime ir kokio amžiaus tai daryti verčiausia.

Dabartinė tikrovė tokia, kad daugelis vaikų jau nuo mažų dienų pažįstami tiek su išmaniaisiais įrenginiais, tiek su interneto platybėmis. Taigi svarbiausias klausimas – kaip? Kaip išmokyti vaikus saugiai būti virtualioje tikrovėje?

Ši tema toli gražu nėra naujiena. Į ją gilinamasi eilę metų. Atliekami tyrimai rodo, kad vaikų jauseną, emocinę būklę stipriai lemia internetinės patirtys.

Ir vis dėlto tėvai ne visuomet suvokia galimas grėsmes, o suprantantieji ne visuomet žino, kaip nuo jų apsisaugoti.

Realybėje sergėdami nuo pavojų vaikus mokome nekalbėti su nepažįstamaisiais. Kodėl nemokome taip elgtis internete? Juk virtualūs draugai nėra tikri draugai.

Kartais po draugo kauke slepiasi ir išnaudotojai. Vaikais internete gali patirti viliojimą ar netgi seksualinį išnaudojimą, psichologinį smurtą, spaudimą dalytis nederamo turinio nuotraukomis, taip pat sunkiai pakeliamas patyčias.

Raudona šviesa – atsargiai pavojus!

Svarbu pastebėti signalus, pranešančius apie vaiko patiriamas patyčias, o gal seksualinio pobūdžio viliojimą.

Apie tai liudija vaiko emocinės būklės pokyčiai – nerimastingumas, prislėgtumas, ryškūs nuotaikos svyravimai ar neįprasta pykčio, nervingumo gausa.

Pakitę mitybos ar miego įpročiai.

Pokyčiai bendravime – kai staiga iš draugų rato dingsta vieni ar kiti vaikai.

Persimainęs naudojimasis internetu – tam skiriama daugiau laiko, slapukaujama (nesidalijama, kas veikiama internete, naudojamasi juo nuošaliau nuo kitų šeimos narių).

Netgi atsisakymas eiti į mokyklą.

Tokiu atveju, vaikui dažnai prireikia kvalifikuotų asmenų pagalbos. Tad nedvejodami kreipkitės.

Kibernetinis saugumas: svarbiausios taisyklės

Kad to nenutiktų svarbu priimti tinkamus sprendimus, atlikti labai konkrečius žingsnius.

Dalinimasis asmenine informacija turi būti itin atidus. Juk tokie jautrūs mūsų duomenys kaip vardas ir pavardė, gimimo metai, kontaktiniai duomenys ar mokyklos pavadinimas būtent tai, kuo prieš mus pačius, šiuo atveju, prieš mūsų vaikus gali pasinaudoti pikto linkintys asmenys.

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.