Ar daug ingredientų reikia gardiems pietums? Tikrai ne. Kruopų, bulvių ir spirgučių. O vakarienei? Miltų, pieno ir kiaušinių. Tiek pakanka, kad paruoštume skaniausią pasaulyje pienišką „zacirką“ arba ežiukų, kuriuos vaikystėje virdavo močiutė.
Ežiukai
Jums reikės: 2 stiklinių miltų, 100 g varškės (nebūtinai), šiek tiek vandens ir druskos. Kitas variantas: virtos bulvės (1 dalis), miltai (2 dalys), 1 kiaušinis, šlakelis pieno ir žiupsnelis druskos.
1. Užminkykite tešlą, iškočiokite ir suformuokite volelius (nykščio didumo).
2. Perbraukite (kiek spusteldami) kiekvieną volelį per burokinės tarkos antrą pusę.
3. Dėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite apie 10 min.
4. Išgriebkite, perliekite šaltu vandeniu (trumpai), sudėkite į dubenį ir užpilkite spirgučių ir grietinės arba sviesto ir grietinės padažu. Galima valgyti vien su grietine arba uogiene.
„Zacirka“
Lietuviškai – kukulienė arba leistinukų sriuba, bet močiutės sako „zacirka“.
Jums reikės: 4 šaukštų miltų, 1 kiaušinio, druskos, pieno ir vandens (tiek, kiek virsite sriubos; vandens turėtų būti mažiau nei pieno).
1. Miltus, kiaušinį, druską suminkykite, pilkite pieno – tiek, kad tešla būtų minkšta kaip grietinė.
2. Pieną su vandeniu užvirinkite ir tešlą supilkite per burokinę tarką. (Galima apsieiti ir be tarkos – suplėšyti tešlą rankomis mažais gumulais).
3. Pamaišydami „zacirką“ virkite apie 3-5 min.
4. Jei mėgstate, galite pagardinti cukrumi ir sviestu.
Putra
Tai pieniška sriuba su miežių kruopomis.
Jums reikės: pieno ir vandens (1 l), saujos kruopų, druskos.
1. Kruopas nuplaukite ir suberkite į pasūdytą verdantį vandenį. Kai suminkštės, įpilkite pieno, nebeužvirinkite. Galima įdėti sviesto.
Taip pat verdama ir pieniška grikių, miežių ar kvietinių kruopų sriuba.
Grucė
Gruce vadinama ir košė, ir padažas, ir pieniška perlinių kruopų sriuba.
Jums reikės: 400 g kruopų (išmirkytų), 1 l pieno, šiek tiek druskos.
1. Išmirkę kruopas, vandenį nupilkite, supilkite pieną ir virkite. Kai kruopos išvirs, galima pagardinti sviestu, kas mėgsta – cukrumi.
Kiunkė
Jums reikės: 0,5 kg žirnių (mirkytų), 0,5 kg bulvių (neskustų), druskos.
1. Žirnius ir bulves išvirkite atskirai, o tada sugrūskite viename puode.
2. Pagardinkite mėgstamu padažu.
Tinka valgyti su raugintais kopūstais arba silke.
„Lazankos“
Lietuviškai – skryliai, bet močiutės sako „lazankos“.
Jums reikės: 2 stiklinių miltų, 1-2 kiaušinių, druskos.
1. Suminkykite tešlą, plonai iškočiokite, supjaustykite juostelėmis, po to – rombais.
2. Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite skrylius po vieną.
3. Išvirtus skrylius išgriebkite kiaurasamčiu, perliekite šaltu vandeniu, sudėkite į indą, užpilkite mėgstamu padažu.
Pieniška „kleckynė“
Lietuviškai reikia sakyti „sriuba su tarkainėliais“, bet močiutės sako „su kleckais“, „su lapcadziurkom“, „su tepladziurkom“, „su pindutėm“, o seneliai – dar ir „su subindančiais“… Tai tokia sriuba, kai į cepelinų nuovirą primeti cepelinų tešlos likučių (kukuliukų) ir dar įpili pieno.
Kakorai su kopūstais
Išvirkite bulvių su lupenomis, nulupkite, sugrūskite, pasūdykite, suminkykite ir padarykite apskritus blynus (piršto storumo).
2. Į blyną dėkite raugintų kopūstų (susmulkintų ir patroškintų su spirgučiais) įdaro, kraštus užspauskite.
3. Kepkite karštoje orkaitėje 15-20 min.
4. Iškeptus kakorus sudėkite į dubenį ir užpilkite karšto baltojo padažo (šoninė, svogūnai, grietinė).
Košė su čirškalu
Jums reikės: 0,5 kg perlinių kruopų (pamirkyti per naktį), 1 stiklinės pieno, 3 bulvių, druskos. Mirkalui: 0,5 l pieno, 2 šaukštų miltų, 1 svogūno, šiek tiek lašinių.
1. Ant kruopų užpilkite vandens (kad semtų 3 cm), pasūdykite ir išvirkite.
2. Bulves nuskuskite, supjaustykite gabaliukais arba sutarkuokite burokine tarka ir išvirkite.
3. Sumaišykite išvirtas kruopas su bulvėmis ir košę dar apie 10 minučių pavirkite. Galiausiai supilkite pieną ir dar truputį pavirkite.
4. Keptuvėje pačirškinkite lašinukus su svogūnu, tada įberkite miltų, įpilkite pieno ir pamaišykite. Čirškalą užpilkite ant košės.
Slopė
Jums reikės: 0,5 kg bulvių, 2 svogūnų.
1. Bulves nuskuskite, supjaustykite dideliais gabalais, ant viršaus užberkite susmulkintų svogūnų ir išvirkite.
2. Nusunkite, įpilkite išrūgų ir patroškinkite.
3. Valgykite karštas su kastiniu ir rūgpieniu.
Ubagienė
Juodą duoną sugnaibykite gabaliukais ir sumeskite į pasaldintą vandenį. Nežinia, ar valgysite, tačiau bent jau žinosite, kuo gardžiavosi senoliai.
Duona su cukrumi
Ne visi supras, bet kai kurie tikrai atsimena: riekę juodos duonos pamerki į vandenį, užbarstai cukraus ir valgai.
Parengė Vaiva VAIDILAITĖ
Informacijos šaltinis: ve.lt
Palikti komentarą