Patarimai/rekomendacijos, Vaikų sveikata

Mokyti vaikus sveikai maitintis turime nuo mažens

Išmokti plaukti, važiuoti dviračiu reikia dar vaikystėje, o sveikai maitintis?! Sveiką mitybą kiekvienas suprantame savaip, ir tas supratimas atsinešamas iš šeimos. Vaikų sveikos mitybos pamatai turi būti padėti dar ankstyvoje vaikystėje, juk nuo to, kaip maitinamės, priklauso mūsų sveikata.

Su maistu mūsų organizmas gauna apie 40 įvairiausių maistinių medžiagų. Kad šitą poreikį patenkintume, privalome maitintis kuo įvairesniu maistu. Nė vienas maisto produktas savo sudėtyje neturi visiškai visų maisto medžiagų, todėl būtina vartoti ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus, nes taip bus patenkinti visi organizmo poreikiai, taip bus užtikrintas visų reikiamų medžiagų poreikis ir sumažinta sveikatos sutrikimo tikimybė. Maitintis turime subalansuotai ir saikingai.

Mityba ugdymo įstaigose yra reglamentuota: vaikai maitinami reguliariai, maistas gaminamas tą pačią dieną, jam gaminti nenaudojami maisto produktai su draudžiamais vaikų maitinimui maisto priedais, su iš dalies hidrintais riebalais, pietų patiekalas gaminamas iš daug baltymų turinčių produktų, su juo patiekiama daržovių, vaikams atsigerti patiekiama vandens, vaikai neužkandžiauja saldžiais ir sūriais užkandžiais. Taip yra ugdymo įstaigose, o kaip namuose?

Dažna vaikiška šventė neapsiena be picų, traškučių, saldžių gazuotų gėrimų, močiutės lauktuvių atveža šokoladų ar saldžių riebių pyragų, o ką kalbėti apie kasdienybę, kai pusryčiams paskubomis vaikams patiekiame menkavertę dešrelę ar sumuštinį su rūkyta dešra, arba išvis nepusryčiaujama, valgoma nereguliariai, o alkį numalšiname greituoju maisto ar saldžiai gėrimais. Šiais laikais tradicinės vakarienės ritualas, kai visa šeima susirenka prie stalo, ramiai bendrauja, aptaria dienos įspūdžius, jau nyksta. Visi skubame, lekiame, pamiršdami, kad sveikatai palanki mityba – vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių. Tai įvairus ir tinkamai parinktas maistas, aprūpinantis organizmą būtinu angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų kiekiu.

Dažna mama guodžiasi, kad vaikas nevalgo košių ar nemėgsta daržovių, o ar šie patiekalai dažni svečiai ant mūsų stalo, ar mes, suaugusieji, patys košes ir įvairias daržoves valgome? Priežasčių toli ieškoti nereikia, sako maisto technologė Danguolė Gasparavičienė. Šie įpročiai įgyjami šeimose nuo pat pirmų dienų, ir tai, kokį maistą rinksis valgyti suaugęs vaikas, atsakomybę prisiimti turi tėvai. Ar vaikai mėgs brokolius, grikių košę ar žalumynus, priklauso nuo mūsų, suaugusiųjų.

Danguolė Gasparavičienė

Labai svarbus ir nuolatinis vaikų ugdymas, ką, kiek ir kaip valgyti, aiškinant, kas yra sveikos mitybos pagrindas, kartu šviečiant ir tėvelius, sako Kauno lopšelio darželio „Vėrinėlis” direktorė Zita Jurgelevičienė. Visiems kartu, pedagogams ir tėvams, surėmus pečius, galime išugdyti tokią šiuolaikinę mažąją kartą, kurie ir košę, ir įvairias daržoves pamėgs labiau nei saldainius. Džiaugiamės jau antrus metus dalyvaudami projekte „Sveikatai palankūs”, kurio metu vaikai susipažįsta su sveikatai palankiais maisto produktais, naujais skoniais, dalyvauja įvairiuose konkursuose ir renginiuose.

Pratinkime vaiką prie įvairių skonių jau nuo mažens, atsisakius valgyti vieno ar kito sveikatai palankaus produkto ar patiekalo, pasiūlykite po kiek laiko ragauti jo vėl ir vėl, svarbiausia – vietoj to neduoti sveikatai nepalankaus užkandžio ar kito pakaitalo, sako maisto technologė D. Gasparavičienė. Nereikia nusiminti, juk prie naujo skonio reikia laiko priprasti. Kalbėkime su vaikais, gaminkime kartu, patiekime patiekalus žaismingai, ir vaikas pats norės paragauti. Juk ne veltui sakoma, kad pirmiausia valgome akimis. Svarbiausia – savo pavyzdžiu ugdyti vaiko supratimą apie sveikatai palankų maistą – kas sveika, o kas – ne, mokyti mėgautis maistu ir pažinti naujus skonius.

Labai svarbu išmokyti vaikus ir nepersivalgyti, jausti saiką, nes tai – pirmas žingsnis į nutukimą.

Vaikas turi valgyti noriai, su apetitu. Todėl maistas turi būti ne tik kokybiškas ir skanus, bet ir tinkamos temperatūros, konsistencijos, gražiai patiektas, svarbi ir pati valgymo aplinka.

Maisto įvairovė, maitinimo režimas – pagrindiniai reikalavimai vaikų maitinimui. Ir tai padaryti yra labai paprasta: pirmiausia reikia pradėti nuo savęs, o toliau visa tai taps ir Jūsų vaikų įpročiu, nesukeliančiu blogų emocijų ar ypatingų rūpesčių.

Neužmirškime, jog mes, suaugusieji, esame ir turime būti pavyzdys vaikams!

Informacijos šaltinis:

atsisiųsti

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.