Patarimai/rekomendacijos

Kaip nustatyti, ar kiaušinis šviežias? 5 metodai

Iš pirmo žvilgsnio nėra lengva nustatyti, ar kiaušinis dar tinkamas vartoti. Pateikiame kelis paprastus patarimus, kaip tai išsiaiškinti.

Kiaušinio lukštas yra laidus orui. Kuo senesnis kiaušinis, tuo daugiau oro pro lukšto poras patenka į vidų. Dėl to jame per ilgą laiką prisikaupia oro, o kiaušinio turinys gali net išgaruoti.

Panardinimo metodas

Įdėkite kiaušinį į stiklinę su šaltu vandeniu. Jeigu kiaušinis nusileidžia ant dugno, reiškia, jis dar tebėra labai šviežias. Jei pakyla šiek tiek įžambiai, jis maždaug 7 dienų. Kai kiaušinis išplaukia į vandens paviršių, jam – mažiausiai 21 diena. Seną kiaušinį į paviršių iškelia jo viduje susidariusi oro pūslė.

Padėjimo data

Pagal ant pakuotės nurodytą galiojimo datą galima apskaičiuoti, kada buvo padėtas kiaušinis. Reikia atimti 28 dienas. Tai dar nereiškia, kad kiaušinis, kurio trumpiausia galiojimo data jau praėjo, nebetinkamas vartoti. Jį tereikia ilgiau pavirti arba pakaitinti ne žemesnėje kaip 70 laipsnių temperatūroje.

Purtymo metodas

Jei papurčius kiaušinį nesigirdi jokio kliuksėjimo, tai jis labai šviežias. Kuo senesnis kiaušinis, tuo aiškesnis garsas. Barškėjimas reiškia, jog kiaušinis nebėra visai šviežias, nes jo baltymas pasidarė skystesnis.

Šviesos metodas

Jei palaikysite žalią kiaušinį priešais stiprų šviesos šaltinį, galėsite pamatyti trynį, nes švieži kiaušiniai praleidžia šviesą. Jeigu sukiojant trynys visada būna centre, žinokite, jog kiaušinis šviežias. Jei trynys sukiojant keičia padėtį, produktas nebėra šviežias.

Muštas kiaušinis

Kai pramušamas šviežias kiaušinis, jo trynys būna išgaubtas ir sulaiko baltymą aplinkui ratu. Senesnių kiaušinių tryniai būna plokšti, o baltymas išsilieja netvarkingai.

Jei nustatėte, kad kiaušinis nėra pirmo šviežumo, dar nereiškia, kad jį reikia išmesti.

Kada kiaušinis nebetinkamas vartoti?

Dauguma ekspertų siūlo išmesti kiaušinį, kuris vandens stiklinėje išplaukia į paviršių. Tačiau suprasti, kad kiaušinis jau nebetinkamas maistui, nėra lengva.

Nenaudokite kiaušinių, dėl kurių šviežumo kyla įtarimų, tokiems patiekalams, į kuriuos dedama žalių kiaušinių.

Kai kurie ekspertai pataria plauti kiaušinius prieš vartojimą, nes bakterijų ir salmonelių dažniausiai aptinkama ant lukšto, o ne viduje.

Supuvusį kiaušinį iškart galima atpažinti iš tipiško sieros kvapo ir pakitusios spalvos. Kiaušinius geriausia mušti atskirai ir paskui, reikalui esant, juos sumaišyti.

Kambario temperatūroje kiaušinius galima laikyti 20 dienų. Šaldytuve kiaušiniai išsilaiko ilgiau. Virtus kiaušinius galima laikyti 1–2 savaites. Patiekalus, pagamintus iš žalių kiaušinių, turite suvartoti per 24 valandas. Žalią baltymą ar trynį šaldytuve galite laikyti 3 dienas.

Žalius kiaušinius laikykite atokiai nuo produktų, kurie skleidžia stiprų kvapą, nes kiaušinių lukštas praleidžia orą.

Kuo šviežesnis kiaušinis, tuo sunkiau išvirus nusilupa lukštas, nes tarp jo ir plėvės dar nėra oro tarpo.

Jei virto kiaušinio trynio paviršius įgavo melsvą atspalvį, dar nereiškia, kad jis pagedęs, tiesiog buvo per ilgai virtas.

Informacijos šaltinis:

 

atsisiųsti

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.