Statistika, Straipsniai apie vaikų ugdymo įstaigas

Kompensacija už darželį – parama turčiams?

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pareiškė, jog Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybių sprendimai kompensuoti už vaikų priežiūrą privačiuose darželiuose yra diskriminaciniai socialiniu požiūriu. Neva kompensacijomis pasinaudos tik turtingos šeimos, išgalinčios vaikus ugdyti privačioje įstaigoje.

Į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą dėl Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimo kompensuoti 100 eurų už vaikų ugdymą privačiuose darželiuose kreipėsi Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje.

„Tarnyba jau konstatavo faktą, jog šis sprendimas yra diskriminuojantis dėl socialinės padėties. Šią savaitę bus surašytos išvados ir argumentai dėl Vilniaus savivaldybės sprendimo, o tarnyba pagal pranešimus viešojoje erdvėje savo iniciatyva pradėjo tyrimus analogiškus nutarimus patvirtinusiose Kauno ir Klaipėdos savivaldybėse“, – informavo lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė.

Pasak pašnekovės, problema yra ta, jog kompensacija skiriama už visus vaikus, lankančius privatų darželį, nors vieni tėvai pasirinko privatų darželį savo noru, o kiti priversti buvo ugdyti vaiką privačiame darželyje, nes negavo vietos valstybiniame.

„Akivaizdu, kad turtinė šių šeimų padėtis ir galimybės nėra vienodos“, – argumentavo kontrolierė, kurios manymu, kompensacija pasinaudos tik pasiturinčios šeimos, o šeimoms, neišgalinčioms leisti vaiko į privatų darželį, 100 eurų kompensacija nepadės.

A. Lobačevskytės manymu, kompensacijos taikymas tik tiems vaikams, kurie ugdomi privačiame darželyje todėl, kad negavo vietos Savivaldybės darželyje, galėtų būti vienas iš diskriminacijos panaikinimo būdų.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė priminė, jog ir valstybė skiria finansavimą už keturias papildomo ugdymo valandas, nekreipdama dėmesio, ar papildomo ugdymo įstaigos steigėja yra Savivaldybė, ar privatininkai.

„Savivaldybės patvirtinta tvarka yra analogiška. Mano nuomone, mes sukuriame lygias galimybes skirdami 100 eurų sumą Savivaldybės įsteigtiems darželiams ir tokio pat dydžio kompensaciją privatiems darželiams. Mūsų tikslas buvo sukurti kuo daugiau priešmokyklinio ugdymo vietų. Nuo rugsėjo 1-osios bus įsteigtos 128 papildomos vietos privačiuose darželiuose. Vadinasi, sistema suveikė“, – įsitikinusi N. Laužikienė.

Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas lygių galimybių kontrolierės teiginius pavadino absurdiškais.

„Mes nesutinkame su tokia išvada. Joje užsimenama, neva, jeigu kompensacija visiškai kompensuotų privataus darželio kainą, tuomet diskriminacijos neliktų. Tačiau ikimokyklinio ugdymo paslaugų kainą nustato rinkos dėsniai. Nustatyti kompensacijos dydį, atitinkantį ugdymo privačiame darželyje kainą – neįmanoma. Žinoma, idealu būtų, jeigu kaina tiek Savivaldybės, tiek privačiame darželyje nesiskirtų, tačiau 100 eurų kompensacijos dydis nėra paimtas „iš lubų“. Būtent tokią sumą Savivaldybė išleidžia vienai vietai Savivaldybės darželyje. Kompensavimo tvarka nustatyta siekiant priartinti privataus darželio konkurencines sąlygas prie Savivaldybės darželio. Savivaldybei nėra skirtumo, kam ji išleis 100 eurų už vaiko ugdymą – ar privačiam sektoriui, ar viešajam. Skirdama šią kompensaciją privačiam sektoriui, ji skatina privačių darželių steigimąsi. O kiekviena papildoma vieta privačiame darželyje reiškia, jog atlaisvinama arba neužimama vieta Savivaldybės darželyje, taigi didėja galimybė į jį patekti. Žinoma, tobulėti yra kur. Reikia aptarti variantą, kai vaikas iš blogesnės socialinės padėties šeimos nepatenka į valstybinį darželį ir neišgali eiti į privatų darželį. Galbūt svarstytina galimybė mokėti kompensaciją nepriklausomai nuo to, ar vaikas pateko į darželį, ar ne“, – kalbėjo teisininkas.

Informacija
Šiuo metu į Savivaldybės darželius Klaipėdoje kasmet nepatenka beveik 600 vaikų.
Uostamiestyje oficialiai veikia 8 privačios ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, kurias lanko apie 250 mažųjų klaipėdiečių. Nuo šių metų rugsėjo į mieste jau veikiančias privačias švietimo įstaigas bus papildomai priimti 128 vaikai.
Mėnesinis mokestis už vieno vaiko išlaikymą ir priežiūrą nevalstybinėse ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose šiuo metu siekia nuo 150 iki kiek daugiau nei 500 eurų, Savivaldybės darželiuose – 65 eurus.
Naujos kompensavimo tvarkos įgyvendinimui šiemet iš miesto biudžeto bus skirta apie 152 tūkst. eurų, 2016-asiais – apie 457 tūkst. eurų.

Jurga PETRONYTĖ

Informacijos šaltinis: ve.lt

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.