Psichologija, Vaikai/šeima

Šios 9 taisyklės padės jums išmokyti vaiką apsiginti

1. Niekam neleisk pažeisti tavo teisių. Niekas neturi teisės priversti tave elgtis prieš savo valią, tau grasinti, erzinti ar sukelti skausmą. Jeigu patekai į nepatogią situaciją, reikia sutelkti drąsą ir apginti save žodžiais ar veiksmais. Bet ir tu negali pažeisti kitų žmonių teisių!

2. Būk tikras dėl savo veiksmų ir minčių. (Palaikykite teigiamą savo vaikų savivertę, pagirkite už išsakytą asmeninę nuomonę. Pagirkite už gerus poelgius, išmokyte tinkamai reaguoti į asmenines klaidas. Vertinkite savo vaiką ir jo pasiekimus, tuomet jis pasitikės savimi).

3. Tikėk geriausiu. (Išmokykite vaiką pastebėti gėrį, neužsibūkite ties negatyvumu. Optimistui lengviau suprasti pasaulį, tokie žmonės prie saves traukia tokius pat teigiamus žmones ir tokį pat pozityvumą).

4. Tu turi teisę į asmeninę nuomonę. (Pravartu sukurti skirtingas situacijas bendraujant su įvairiais žmonėmis, įtraukti vaikus į tokį bendravimą, kad jie mokytųsi išsakyti savo nuomonę, pradėti ir palaikyti pokalbį. Bendravimo su skirtingais žmonėmis skirtingose situacijose patirtis stiprina pasitikėjimą savimi).

5. Muštis – ne pats geriausias variantas. Ne visada muštynės yra geriausia išeitis iš susidariusios situacijos. Dažniausiai jos situaciją tik pablogina. Tokiais atvejais daug geriau padeda žodis.

6. Niekada nepalaikyk vaikų, kurie erzina tave ar kitus. (Išmokykite vaiką, kad jis pats ir kiti žmonės turi vardą, kuriuo svarbu vienam į kitą kreiptis. Visos kitos pravardės ir erzinimai turi būti ignoruojami).

7. Niekada nebijok atsisakyti ir pasakyti „ne“. (Svarbu, kad vaikas suprastų, kad jis turi pasirinkimą. Kad jis visada gali pasakyti „ne“. Ir svarbiausia, kad jo pasirinkimą gerbs).

8. Prašyk pagalbos. (Išmokykite vaiką prašyti pagalbos, jeigu jis pats nesusitvarko. Pirmiausia verta kreiptis į tėvus).

9. Sportuok. Sportas, ypač jeigu pavyksta ką nors pasiekti, labai sustiprina pasitikėjimą savimi ir savo jėgomis. Sportas ugdo kantrybę ir ištvermę.

Inforamcijos šaltinis: https://vmarkus.lt/megstamiausi/sios-9-taisykles-pades-jums-ismokyti-vaika-apsiginti-lt-2483/

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.