Papildomas vaikų ugdymas, Pramogos vaikams

„VASAROS NUOTYKIAI“: ŽAIDŽIAME LAUKE

Vasarą lauke praleidžiame žymiai daugiau laiko. Vieni vaikai mėgsta ramesnius žaidimus, o kitiems reikia daugiau nuotykių ir… greičio! Kambario žaidimai pamažu tarsi išsikrausto į lauką, o ten juk tikras nuotykių pasaulis. Nesvarbu, ar žaistum smėlio dėžėje, ar karstytumeisi ant sūpynių – viskas bus žymiai smagiau, nei mašinyčių stumdymas namuose. Tačiau ką daryti, kad tos lauko pramogos taptų dar įdomesnės?

Jei pabodo tiesiog mėtyti ar spardyti kamuolį ar karstytis vaikų žaidimo aikštelėje, galite išbandyti smagius lauko žaidimus. Beje, jie puikiai paįvairintų gimtadienio šventę, savaitgalio iškylą ar laiką prie vandnens telkinių.

„Obuolių žvejojimas“

1111

Reikės kelių dubenų su vandeniu arba vieno didesnio dubens. Į vandenį sumeskite tiek obuolių, kiek bus žaidėjų. Žaidėjai turi be rankų išgriebti obuolį iš vandens ir nunešti į sutratą vietą. Laimi greičiausias. Kitas variantas: galima „žvejoti“ užrištomis akimis. Taip pat šalia dubens su obuoliu galima pastatyti padėklą su miltais ir juose paslėptu žiedu, kurį taip pat reikės ištraukti be rankų (po to, kai bus išgriebtas obuolys).

Balionai su vandeniu

22222

Šiam žaidimuūi jums reikės daug nedidelių balionų bei sugalvoti, kaip juos užpildysite vandeniu. Paprasčiausia, žinoma, taidaryti su vandens žarna.

Šį žaidimą smagu žaisti karštą vasaros dieną kieme ar gamtoje. Žaidėjai sustoja ratu ir meta vienas kitam vandens pripildytus balionus. Palaipsniui atstumas tarp žaidėjų didinamas. Galiausiai kažkas smarkiai sušlampa.

O galima tiesiog surengti balionų mūšį!

Austėjos tinklaraštyje radau smagų žaidimą „Mama, ar galiu?“

Vienas žaidėjas (geriausia suaugęs) yra „mama“, o kiti – „vaikai“. Sustatykite vaikus į vieną liniją o pats atsistokite maždaug už 10 žingsnių. Vaikams duokite nurodymus. Pavyzdžiui: „Vilhelmai, gali vieną kartą šoktelėti į priekį.“ Tas vaikas, kurio vardą ištarėte, sako: „Mama, ar galiu?“ Jūs sakote: „Taip, gali“ arba „Ne, negali.“ Jeigu pasakote „taip“, vaikas turi būtinai padėkoti. Jei nepadėkoja arba nepaklausia, ar gali, eina žingsnį atgal (arba net grįžta į pradžią). Žaidžiate tol, kol kuris nors vaikas pasiekia „mamą“. Šis žaidimas moko paklausti tėvų leidimo, padėkoti, kai leidimas suteikiamas ir pan. Beje, pradžioj būna daug nepasitenkinimo (vaikas puola vykdyti nurodymo nepaklausęs, ar galima. Arba pamiršta pasakyti „ačiū“), todėl LABAI AIŠKIAI ir KELIS KARTUS pakartokite žaidimo taisykles. Galite net kartą-kitą sužaisti „ne iš tikrųjų“, kad vaikai tikrai suprastų, ko norite. O po to tiesiog būkite kūrybingi, kad užduotys vaikams būtų smagios. Kai vaikai jau puikiai moka žaisti, leiskite ir vaikams būti „mama“.

Paslaptis smėlyje

33333

Žaidimui reikės stiklo (atkreipkite dėmesį, kad būtų saugūs kraštai) arba peršviečiamo plastiko, įvairių augalų, šepetėlio. Drauge su vaiku ant smėlio iš įvairių augalų sukurkite paveikslėlį, uždėkite stiklą arba plastiką ir užkaskite. Siūlome tą vietą pažymėti ir po šiek tiek laiko atkasti. Galima iš karto atkasti, kai „paslaptį smėlyje“ sukuria draugas draugui, vyresnis žmogus vaikui, vaikas suaugusiam žmogui ir pan.

Smėlio dailininkai

444444

Veiklai su smėliu reikalingos šios priemonės: dažai, tušti indeliai, didesnis smėlio indas, mediniai karoliukai-kamuoliukai, plona virvelė. Smėlis porcijomis sumaišomas su įvairiausių spalvų dažais (atskira spalva vis kitame indelyje), nudažomas. Skirtingai nudažytus smėlio sluoksnius klojame į stiklinį indą. Į kiekvieną sluoksnį įleidžiame po medinį karoliuką, pritvirtintą prie virvelės. Virvelės galas turi nukarti per indo kraštą. Kai indas pilnai pripildomas, už virvelės traukiame karoliukus. Smėlis maišosi ir susidaro „marmuro efektas“.
Vasara pats palankiausias metas išbandyti piešimą ant neįprastų paviršių. Tokiu paviršiumi gali tapti akmenys, medžio rievės, kelmai. Žmogaus kūnas taip pat! Užsiėmimo metu galite tikėtis skambaus juoko, malonių apsikabinimų, šilto bendravimo, netikėtų pokštų. Ypač jaukus piešimas ant kūno būna tada, kai dailininkas piešia pirštukais. Kodėl vasara šiai veiklai tinkamiausias metas? Dėl to, kad galime nusiprausti upėje, ežere ar jūroje.

Geltona diena

Mokantis spalvų labai smagu daryti spalvų dienas.  Šiandien renkis geltoną megztuką, nupiešk geltoną piešinį, skink tik geltonas gėles, suskaičiuok geltonas mašinas, valgyk sūrio, kiaušinienę. Galima žaist ir kitų spalvų dienas, dar nebandėm mėlynos, nes nesugalvoju, koks patiekalas turėtų būti.

Akla višta

5555

Vienam žaidėjui užrišamos akys ir jis tris kartus apsukamas aplink. Tada paleidžiamas ir stengiasi pagauti kurį nors kitą žaidėją. Žaidėjai gali skeisti kokius nors garsus, kartais paliesti „aklą vištą“ ar tiesiog stengtis stovėti ir judėti tyliai. Galiausiai kas nors vis tiek kas nors bus pagautas. Tada tas žaidėjas tampa akla višta. Geriausia šiam žaidimui apsibrėžti kažkokią teritoriją. Variantas: pagautą žaidėją „akla višta“ turi atpažinti liesdama. Jei atpažįsta, tas žaidėjas tampa „akla višta“, jei neatpažįsta, „akla višta“ lieka tas pats žaidėjas.

Gaudyk – negaudyk

Žaidėjai stovi ratu ir jų rankos sukryžiuotos ant krūtinės. Vienas žaidėjas stovi rato viduryje. Jis turi kamuolį ir jį mesdamas kuriam nors žaidėjui sako: „Gaudyk“ arba „Negaudyk“. Pirmu atveju žaidėjas turi negaudyti kamuolio ir net nepajudinti rankų, antru atveju – sugauti kamuolį. Jei žaidėjas suklysta, jis arba iškrenta, arba eina į vidurį ir toliau mėto kamuolį.

Vaivorykštė

6666

Žaidimas žaidžiamas lauke arba dideliame kambaryje. Ant žemes pažymima linija, už kurios stovi vaikų grupė. Vienas vaikas išrenkamas ir stovi kitoje linijos pusėje, jis tampa vadu. Vadas pasako spalvą ir vaikai, kurie ant rūbų turi tą spalvą, gali pereiti į kitą pusę. Tie, kurie neturi tos spalvos, turi greit perbėgti, o vadas juos gaudyti. Tas, kurį pagauna, tampa vadu ir sako spalvas. Žaidimas skirtas vaikams, jau gerai pažįstantiems spalvas.

Maišų lenktynės

7777

Vienas iš klasikinių žaidimų yra maišų lenktynės. Vaikai iki pusės sulindę į maišus stovi prie starto linijos. Išgirdę komandą, vaikai turi bėgti prie finišo linijos. Tas, kuris pirmas atbėga – laimi. Žaidimą rekomenduojama žaisti lauke, pievoje, nes vaikai gali pargriūti, todėl atsižvelkite, kad jie nesusižeistų. Beje, šį žaidimą puikiai galima žaisti ir su plastikiniais prekybos centrų maišais. Arba variantas – su suaugusiųjų batais: vaikai „sulipa“ į suagusiųjų batus ir žaidžia, kas greičiau pasieks finišą.

Informacijos šaltinis: Bernardinai.lt

Susijusios naujienos

Palikti komentarą

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas.