Mokyklos
/
Marijampolės apskritis

Žvirgždaičių progimnazija

Adresas
Antaninos Liorentaitės g. 1, Žvirgždaičių mstl., Žvirgždaičių sen., Šakių r. sav., LT-71305
Telefonas 1

ŽVIRGŽDAIČIŲ PAGRINDINĖ MOKYKLA

   1918 m. –Žvirgždaičių mokykla pirmą kartą minima „Lietuvos aido“ gruodžio mėn. Nr. 1, P. 3: „Žvirgždaičių mokykloje lankosi 47 mokiniai, būtų jų ir daugiau, bet nėra vietos. Mokytojauja J. Valaitis, baigęs mokytojų kursus Kaune.“
1922 m. –Mokytojas Juozas Naujokaitis įkuria pradinę mokyklą Žvirgždaičiuose.

1930 m. –Iki sovietinės okupacijos pradžios šioje mokykloje dirba mokytojai Antanas ir Ona Gružinskai. Kaip prisimena mokiniai, A. Gružinskas buvęs griežtas, garbingas, visa širdimi ir darbais mylėjęs Tėvynę, spindėjęs gerumu. Mokytojų likimai susiklostė tragiškai: Ona Gružinskienė buvo ištremta į Sibirą, o jos vyras pasitraukė į Vakarus. Kur buvo mokykla, tiksliai neaišku. Manoma, kad mokykla galėjo būti įsikūrusi turtingesnio ūkininko troboje.

 

   „Būdama šešerių metukų, tai buvo 1936 m., su drebančia širdele pirmą kartą peržengiau mokyklos slenkstį, žinoma, tėvelio padrąsinta. Mokytoja Onutė Gružinskienė paglosčiusi galvelę, paėmusi už rankutės nuvedė ir pasodino į suolą, kuris man gerokai buvo per aukštas, nes aš buvau labai maža mokinė, bet tai buvo nesvarbu, nes labai norėjau mokytis, ir šis noras nugalėjo visas kliūtis.“ (R. Staugaitytė-Sapetkienė, 1999, Šakiai)

   1946 m. –Praūžus karo audrai Žvirgždaičių valsčiuje vėl kūrėsi mokyklos. Iš Viltrakių kaimo pergabentas ūkininko Almonaičio namas tampa mokykla – taip sujungiamos visos mokyklos, veikusios Žvirgždaičių valsčiuje. Tuo metu dirba du mokytojai: Antanas Prapuolenis ir Eugenija Pečkaitytė-Bendoraitienė.
   1947 m. –Mokyklai įkurdinti paskiriamas vieno ūkininko iš Jurkbūdžių kaimo namas. Mokytojauja Bronius Sakalauskas ir Anelė Sidaravičiūtė-Sinkevičienė, mokyklos vedėju paskiriamas Bronius Velička. Tuo metu atidaroma penktoji klasė.

    „Švietimo skyrius paskyrė mane dirbti į Žvirgždaičių augančią septynmetę mokyklą. Buvo dar tik penktoji klasė, ir dirbome tik trys mokytojai: aš, Bronius Velička, Bronius Sakalauskas. Aš tik atėjusi į Žvirgždaičius užėjau į pirmąjį sutiktą namą ir prašiausi apgyvendinama. Šeimininkė, žila moteris, pasiūlė mažytį kambariuką, kur stovėjo jų spinta. Tilpo dar lova, o stalas jau buvo jų kambaryje. Aš ten ir apsigyvenau. Apie to krašto žmones nieko nežinojau, tik labai nustebino ir galbūt komiškai atrodė šeimininkės vakarai. Vietoj maldos ji mokėsi V. I. Lenino ir J. V. Stalino biografijas.“ (Anelė Sidaravičiūtė-Sinkevičienė, 1998, K. Rūda)

1949 m. –Žvirgždaičių mokykla tampa septynmete.

   „Nuo vaikystės žinojau, kad būsiu mokytoja. Artima vidiniam pasauliui buvo lietuvių kalba ir literatūra, nes kūriau dainas, o ir eilėraščius, galėjau ilgai ir vaizdingai pasakoti perskaitytų knygų turinius, analizuoti veikėjus.
Devyniolikmetės svajonė išsipildė. 1950 metų lapkričio pradžioje – aš mokytoja. Tai mano laimė! Į klasę žengiau drąsiai, ryžtingai, nors be pedagoginių žinių ir dalykinio pasirengimo. Buvau griežta ir reikli mokiniams, kuriuos gerbiau, vertinau ir mylėjau. (…) Mane, jauną mokytoją, pasitiko ir maloniai priėmė direktorė Regina Vanagaitė.
Areštavo mokytojas Vanagaites. Atėjome į mokyklą, o jų jau nėra… Tikėjome, kad grįš, laukėme, laukėme ir laukėme, bet taip ir nesulaukėme… Nuo to laiko praėjo 48 metai.
Dveji metai Žvirgždaičiuose – tai svajonių išsipildymo metai. Aš mokytoja, aš studentė. Malonūs prisiminimai apie mokinius, jų tėvus, apie žmones, kurie taip nuoširdžiai padėjo. Pats draugiškiausias, pats nuoširdžiausias kolektyvas.“ (Marija Šulskutė-Damušienė, 1998, Vilkaviškis)

   1951 m. –Mokyklai vadovauja Raimundas Karosas. Išleidžiama I-oji mokinių laida.
1953 m. –Pradeda veikti mokyklos sporto kolektyvas.
1954 m. –Mokykloje suburiamas meno saviveiklos būrelis, kuriame visą laiką veikia dramos sekcija. Šiai sekcijai vadovauja mokytojos G. Toliušienė, Serbentienė ir V. Gustainytė. Pastatomi spektakliai: „Miško dovana“, „Raudonkepuraitė“, „Meškos trobelė“, „Raudonoji radasta“, „Dvylika mėnesių“.
1956 m. –Prie mokyklos įsteigiamas bendrabutis, kuriame mokiniai gali patys šeimininkauti. Pirmieji bendrabučio auklėtojai – B. Kudirkaitė ir J.Toliušis. Mokyklai vadovauja Stasė Baltrušaitytė-Dirvaitienė.
1959 m. –Mokyklos direktore tampa Aldona Kepalavičiūtė – pirmoji mokytoja, turinti aukštąjį išsilavinimą (VPI). Mokyklos mergaičių komanda dalyvauja respublikinėse žaidynėse.
1963 m. –Žvirgždaičių aštuonmetė mokykla.

 

   „1963 m. rugsėjo pirmąją peržengiau Žvirgždaičių septynmetės mokyklos slenkstį. Tai buvo maža, medinė, su trimis klasėmis, mokytojų kambariu ir pereinamu pionierių kambariu mokyklėlė. Tačiau viskas joje sutilpo: darbo džiaugsmai, kūryba, nusivylimas, baimė, nemigo naktys.
   Trisdešimt metų praėjo kaip trys dienos. Kada einu pro savo buvusią mokyklą, visada galvoju, jog dar esu jos neatskiriama dalelė, bet tikrovė lieka tikrove.“ (mokytoja Birutė Kepalavičienė)

1966 m. –Mokyklai vadovauti paskiriamas Vytautas Balzeris.Tais pačiais metais pradedamos naujos mokyklos statybos.
1967 m. –Vasario 4 d. atidaroma naujai pastatyta Žvirgždaičių aštuonmetė mokykla. Direktore tampaGenovaitė Toliušienė, kuri mokyklai vadovauja ilgiausiai. Mokytojais dirba B. Ulinskienė, I. Bieliūnienė, E. Tvysaitė, D. Bieliūnaitė, B. Kepalavičienė, A. Zinkevičiūtė, J. Toliušis, V. Ulinskas, Janulaitis.
Nuo 1986 m. mokyklai vadovauja direktorius Gintautas Pranskaitis.

1996 m. – Žvirgždaičių mokyklai suteikiamas pagrindinės mokyklos statusas.

Palikti atsiliepimą apie Žvirgždaičių progimnazija

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *