Vaikodiena.lt Forumas Naudingi patarimai Maisto gaminimas Meduolių bei Kalėdinių sausainių receptukai

Šioje temoje yra 5 atsakymai, 4 dalyviai, ją paskutinį kartą atnaujino  IdejosVaiku Gimtadieniui prieš 1 m. 2 mėn..

  • Autorius
    Įrašai
  • #21355

    Tomuko.mama
    Dalyvis

    Sveikos,

    Buriames čia su skaniausiais imbierinių sausainiukų, kalėdinių meduoliukų receptais. Artėja šventės, ką skanaus ir saldaus kepsim? Beje žadu neštis į darželį meduoliukus. Pasidalinu pirmais receptukais.

  • #21356

    Tomuko.mama
    Dalyvis

    Aštrūs imbieriniai meduoliai

    Reikės:

    1 kiaušinio, 17 šaukštų miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
    2 arbatinių šaukštelių malto cinamono, 1,5 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių, 0,5 arbatinio šaukštelio maltų muskatų, 1 arbatinio šaukštelio malto imbiero, žiupsnio druskos, 100 g sviesto, 9 šaukštų melasos arba tamsiojo „Muscovado“ cukraus, 100 g imbierinių cukrintinių, 1 valgomojo šaukšto miltinio cukraus.

    Gamyba:

    *Į dubenį suberkite miltus, maltus imbierą, cinamoną, gvazdikėlius, muskatus, druską, kepimo miltelius. Viską išmaišykite. *Melasą, ištirpintą sviestą lėtai išplakite elektriniu plakikliu. Įmuškite kiaušinį ir lėtai plakite apie minutę. Masę nuo dubens sienelių nubraukite į dubenį ir plakite dar apie minutę. *Į šlapiąją masę lėtai plakdami po truputį įmaišykite miltų masę. *Pabaigoje įmaišykite sukapotus imbierinius cukrintinius. Tešlą padėkite valandai į šaldytuvą. *Ant miltuoto paviršiaus iškočiokite tešlą – iki 1,5 cm storio. Formele išspauskite sausainius. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėkite taip, kad tarp jų būtų kelių centimetrų tarpeliai, priešingu atveju, kepdami sukibs. Iš šio kiekio turėtumėt iškepti apie 14 sausainių. *Pašaukite į 180 °C orkaitę. Kepkite apie 15 min. *Atvėsusius meduoliukus pabarstykite miltiniu cukrumi. P. S. Miltinį cukrų, kakavos miltelius, tirpią kavą, cinamoną ant kepinių patogu berti per sietelį.

  • #21357

    Tomuko.mama
    Dalyvis

    Vaniliniai meduoliai

    Reikės:

    230 g miltų, žiupsnelio druskos, ½ šaukštelio kepimo miltelių, 120 g sviesto, 150 g cukraus, 1 didelio kiaušinio, 0,5 arbatinio šaukštelio imbiero, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto. Kaip gaminti

    Gamyba:

    * Kambario temperatūros sviestą ir cukrų išsukite iki purios masės. * Į gautą masę įmaišykite kiaušinį ir vanilės ekstraktą. * Dubenyje išmaišykite miltus, druską, imbierą, kepimo miltelius ir suberkite į dubenį su sviesto ir kiaušinio mase. Suminkykite tešlą. Padalykite ją į dvi dalis, kad greičiau atšaltų, ir įdėkite į šaldytuvą. * Ant miltuoto stalo tešlą iškočiokite iki 1 cm storio. Vis pasukite ją, kad įsitikintumėte, jog neprikibo prie paviršiaus. Pamiltuota formele išspauskite sausainius. Jų iš šio kiekio išeis apie 20. Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir dar 15 min. įdėkite į šaldytuvą – tai padės išsaugoti formą, kai sausainiai keps. * Orkaitę įkaitinkite iki 170–180 °C ir pašaukite į ją sausainius. Kepkite apie 10 min., kol sausainių krašteliai ims rusvėti. Svarbu neperkepti, nes bus kieti.

    Cukrinis glaistas

    Reikės: 1 didelio kiaušinio baltymo, 1 arbatinio šaukštelio citrinų sulčių, 165 g miltinio cukraus.

    Kaip gaminti

    * Kiaušinio baltymą išplakite su citrinų sultimis iki putų. * Į dubenį su išplaktu baltymu įsijokite miltinį cukrų. Pamažu suplakite iki vientisos masės. * Šioje masėje iškart mirkykite atvėsusius sausainius arba supilkite ją į sandariai uždaromą indą, nes nuo sąlyčio su oru glaistas džiūsta ir kietėja. Ant sausainių jis išdžius per maždaug 2 valandas. * Jeigu norėsite išspausti ant sausainių raštus, reikės specialių įrankių – konditerinės tūtelės (arba švirkšto) su mažą skylutę turinčiu antgaliu. P. S. * Saugesnis glaisto paruošimo (be žalio kiaušinio baltymo) būdas – konditerinio glaisto mišiniai. * Iškeptus sausainius dar galite plonai patepti medumi ir užberti spalvotų pabarstų.

  • #21358

    ina44
    Dalyvis

    O as pasidalinsiu prieskoniu saraseliu

    Meduolių prieskoniai

    Imbieras – Skonis ir aromatas dėl jame esančių eterinių medžiagų aštrus, netgi deginantis. Turi konservuojamųjų savybių.
    Cinamonas – Skonis ir aromatas nestiprus, saldus, kvapus. Patogiausia pirkti maltą. Kai kurie prieskonių gamintojai cinamoną kvepina.
    Gvazdikėliai – Aromatas ir skonis savotiškas: ir saldus, ir stiprus. Maltų prekybos centruose būna retai, nebent specializuotose prieskonių parduotuvėse ar skyriuose. Galima susimalti patiems.
    Muskatai – Skonis ir aromatas sodrus, gaivus, labai aromatingas. Galima nusipirkti ir riešutų, ir malto muskato.
    Kvapieji pipirai – Kitaip dar vadinami kvapiaisiais pimentais. Angliškas šio prieskonio pavadinimas (allspice) nusako turtingas skonines šių žirnelių savybes. Kvapieji pipirai turi muskato, gvazdikėlių, cinamono bei juodųjų pipirų skonio savybių. Gana aitrūs.
    Kardamonas – Sodraus kvapo ir skonio. Kai kurie sako, kad šis prieskonis kvepia sakais. Yra gana aštrus, turi kartumo. Trečias pagal brangumą po šafrano ir vanilės.
    Žvaigždinis anyžius – Skonis specifinis, aromatas panašus į saldymedžio, pankolio. Paprastas būdas sužinoti šio prieskonio skonį – paragauti anyžinių ledinukų. Kalendra – Skonis ir aromatas saldokas, primena medžio kvapą, aitrus. Kai kuriems kalendros kvapas panašus į citrusų.
    Juodieji pipirai – Aitrūs, kartūs. Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų suteikia kepiniui aštrumo. Kartais šių beriama į juodą kavą – kad dar labiau sušildytų.

  • #22987

    arijana92
    Dalyvis

    Ar kuri jau ruošia šį pyragą? O gal jau esate išbandžiusios, ar vertas dėmesio?

    Magiškas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Ilgai brandinamas.

    1 dideliam pyragui reikės:
    100 g apelsinų cukatų
    100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų datulių
    100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų ananasų
    100 g džiovintų spanguolių
    200 g razinų „Jumbo“
    130 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų abrikosų
    200 g auksinių razinų „Jumbo“
    150 g smulkių auksinių razinų
    150 g stambiai sumulkintų riešutų (migdolų/lazdyno riešutų/karijų)
    200 ml brendžio
    250 g sviesto
    230 g rudujo cukraus
    270 g miltų
    4 kiaušinių
    1 apelsino žievelės ir sulčių
    1 citrinos žievelės
    2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
    2 arbatinių šaukštelių cinamono
    1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
    1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero

    Marlės ir 2/3 puodelio brendžio brandinimui

    1 diena
    1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatas, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį. Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.

    2 diena
    1.Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm.) nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite siestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai.Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo.
    2. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius. Nutarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.
    3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.
    4. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų.
    5. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspauskite apelsino sultis ir išmaišykite.
    6. Į tešlą įmaišykite vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla.
    7. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas – pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.
    8. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai – 2 savaites.
    9. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.

  • #23778

    Dalinamės receptų, kuris labai patiko FB gerbėjams, nes greitai pagaminamas ir įdomus:
    „LENGVAS RECEPTAS: PARŠIUKAI IŠ MIELINĖS TEŠLOS VAIKŲ STALUI“
    miltai (450 g.)

    šiltas pienas (250 ml.),mielės (20 g.),kiaušinis (1 vnt.),cukrus (50 g.),sviestas(50 g.),druska (5 g.),patiekti su uogine ar varškės kremu.

    GAMINAME:

    Pašildyti pieną, suberti druską, cukrų ir išmaišyti. Supilkite sutrintas mieles ir lengvai išplaktą kiaušinį. Uždengti skystį ir padėkite šiltai (iki 35 laipsnių temperatūros). Kai skystyje pamatysite mieles šiek tiek pakilusias, įmaišykite jas į išsijotus miltus ir minkykite tešlą. Miltus berkite iš kart ne visus. Pasilikite jų lentos pabarstymui. Baigiant minkyti, sudėti šiek tiek pašildytus riebalus ir prieskonius. Užminkius tešlą, indo sienelės turi likti švarios. Uždenkite pakilti, kol masė padidės 3 kartus. Suformuokite paršiukus: iškočiokite tešlą, stikline išpjaukite apskritimus, viršutinėje dalyje, per vidurį įpjaukite peiliu apie vieną cm ir užlenkite į vidų. Išpjaukite maža stikline kitą apskritimą, patepkite kiaušinio plakiniu ir priklijuokite prie paršiuko veido. Lazdele durkite ir padarykite skylutes nosyje. Palikite paršiukus kilti apie 25 min., patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 190 laipsnių temper. apie 25 minutes.

Prisijunkite, jei norite atsakyti į šią temą.